Dok nam još traje sezona šparoga, evo jednog brzog i jednostavnog recepta kako ih pripremiti na malo drugačiji način. Galetta je naziv za pitu rustikalnog oblika, koja se može puniti i slanim i slatkim nadjevima. Tijesto je bazično, pa je s njim moguće raditi različite varijacije na temu. Ja sam osmislila svoju omiljenu slanu verziju koju danas donosim i vama, kombinaciju šparoga, kremaste ricotte i hrskavog tijesta.
Piše: Ana Antunović
Možete koristiti divlje šparoge ili ove iz butige, koje su malo deblje i mesnatije, ali i manje intenzivnog okusa. Kupovne šparoge treba prvo malo prodinstati na tavi,a ako koristite divlje dovoljno ih je samo kratko blanširati (potopiti u vruću vodu) a zatim šokirati (uroniti u ledenu vodu). Ja sam koristila ricottu, ali zapravo možete koristiti bilo koji mekani sir po vašem guštu.
Tijesto:
200 g glatkog brašna
120 g hladnog maslaca
1 jaje
Malo soli
Od svega zamijesiti tijesto pa omotati prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak dok spremimo nadjev.
Nadjev:
1 kapula
1 rukohvat šparoga
200 grama ricotte ili mekog sira
1 jaje
Sok pola limuna
100 grama naribanog parmezana.
Kapulu narezati na kolutiće pa dinstati na malo maslinovog ulja. Šparogama otkinuti drvenasti dio stabljike pa ih dodati na luk, podliti s dvije žlice vode i kratko peći. Na ovom koraku možete dodati i neko drugo povrće, primjerice šampinjone, narezane na ploškice. Kad je gotovo začiniti soli i paprom.
U zdjelicu staviti pola ricotte,1 jaje, pola soka limuna, malo soli, papra i maslinovog ulja, te naribani parmezan. Sve dobro izmiješati.
Tijesto razvaljati pa prebaciti na pleh ili u kalup. Namazati smjesom od ricotte i parmezana, ostaviti barem 4 cm do ruba kako bi mogli preklopiti. Na smjesu dodati šparoge. Preklopiti rubove, premazati ih žumanjcem i peći 25 minuta na 180°.
Kad je gotovo, pričekati da se malo ohladi pa onda rezati. Posuti s još malo svježeg parmezana i par kapi maslinovog ulja.