16.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomAna Antunović ima super recept: Galleta sa šparogama i ricottom

Ana Antunović ima super recept: Galleta sa šparogama i ricottom

Dok nam još traje sezona šparoga, evo jednog brzog i jednostavnog recepta kako ih pripremiti na malo drugačiji način. Galetta je naziv za pitu rustikalnog oblika, koja se može puniti i slanim i slatkim nadjevima. Tijesto je bazično, pa je s njim moguće raditi različite varijacije na temu. Ja sam osmislila svoju omiljenu slanu verziju koju danas donosim i vama, kombinaciju šparoga, kremaste ricotte i hrskavog tijesta.

Piše: Ana Antunović

Možete koristiti divlje šparoge ili ove iz butige, koje su malo deblje i mesnatije, ali i manje intenzivnog okusa. Kupovne šparoge treba prvo malo prodinstati na tavi,a ako koristite divlje dovoljno ih je samo kratko blanširati (potopiti u vruću vodu) a zatim šokirati (uroniti u ledenu vodu). Ja sam koristila ricottu, ali zapravo možete koristiti bilo koji mekani sir po vašem guštu.  


Tijesto:
200 g glatkog brašna
120 g hladnog maslaca
1 jaje
Malo soli

Od svega zamijesiti tijesto pa omotati prijanjajućom folijom i staviti u hladnjak dok spremimo nadjev.

Nadjev:

1 kapula

1 rukohvat šparoga

200 grama ricotte ili mekog sira

1 jaje

Sok pola limuna

100 grama naribanog parmezana.


Kapulu narezati na kolutiće pa dinstati na malo maslinovog ulja. Šparogama otkinuti drvenasti dio stabljike pa ih dodati na luk, podliti s dvije žlice vode i kratko peći. Na ovom koraku možete dodati i neko drugo povrće, primjerice šampinjone, narezane na ploškice. Kad je gotovo začiniti soli i paprom.

U zdjelicu staviti pola ricotte,1 jaje, pola soka limuna, malo soli, papra i maslinovog ulja, te naribani parmezan. Sve dobro izmiješati.

Tijesto razvaljati pa prebaciti na pleh ili u kalup. Namazati smjesom od ricotte i parmezana, ostaviti barem 4 cm do ruba kako bi mogli preklopiti. Na smjesu dodati šparoge. Preklopiti rubove, premazati ih žumanjcem i peći 25 minuta na 180°.

Kad je gotovo, pričekati da se malo ohladi pa onda rezati. Posuti s još malo svježeg parmezana i par kapi maslinovog ulja.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE