Festival tradicionalne gastronomije Župski pjat počeo je ovog četvrtka s dva izuzetno zanimljiva programa. Popodne nas je poslužilo lijepim vremenom te su tako svi zainteresirani stigli na Malašticu, Mons Vardiu, kako bi učinili đir vinogradom Vardia Vineyards. Nakon obilaska farme s vinogradom i maslinicima domaćin Ivica Vlašić velikodušno je goste počastio svojim vinom i maslinovim uljem, koje proizvodi na svom OPG-u, kojeg krase i izvrsne recenzije kako domaćih, tako i stranih posjetitelja.
Prvi dan Festivala nastavio se nutri-gastro radionicom Rogač na kub u restoranu Ruzmarin Gastro&Bar, koja je ujedinila znanja uzgoja i prerade rogača, njegovog utjecaja na zdravlje te gastronomsku pripremu.
Na radionici u trajanju od sat i pol svi prisutni upoznali su rogač kroz izuzetno predavanje Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman), koja je konceptualno složila izuzetno dinamično predavanje i radionicu 3D dimenzije ove važne tradicijske namirnice!
Drugi dan Festivala, petak 26. travnja, nastavlja se satom kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgojeni direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promiče ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.
Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima Kipre je pripremio predavanje pod nazivom Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke).
Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela. Specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke stavljaju se u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te se tako otkrivaju njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme.
Predavanje će se održati u Restoranu Portun u petak, 26. travnja, u 19 sati. Ulaz je slobodan!
Program prvog festivala Župski pjat sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbe – alati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.
Više informacija možete potražiti na službenoj stranici Festivala, kao i na društvenim mrežama. Dobro došli na Župski pjat!