U hotelu Excelsior Dubrovnik uspješno je završio festival “Taste the Mediterranean”, koji je oduševio ljubitelje gastronomije i kulturne scene. Dvodnevni festival okupio je vrhunske kuhare, glazbene zvijezde i posjetitelje koji su uživali u jedinstvenom spoju mediteranske kuhinje i glazbe.
Festival “Taste the Mediterranean jedinstveni je događaj posvećen promicanju mediteranske prehrane, kulture, tradicije i načina života koji su se oblikovali kroz stoljeća. Svake godine, Festival privlači sve veći broj posjetitelja i turista te postaje nezaobilazno okupljalište međunarodnih stručnjaka iz područja hrane i pića, chefova, proizvođača, nutricionista, novinara, kao i svih zaljubljenika u mediteransku kuhinju.
Ovaj festival nudi savršen prostor za razmjenu iskustava, stvaranje poslovnih kontakata i promociju destinacija. Kao kulturni i gurmanski događaj, festival predstavlja različite aspekte mediteranske prehrane kroz bogat program koji uključuje radionice, izložbe, okrugle stolove, mediteranske večere, kulinarske prezentacije, vinske degustacije i mnoge druge aktivnosti.
U sklopu festivala Taste the Mediterranean u hotelu Excelsior, održana su i dva izuzetna masterclassa. Prvi je vodio chef Damiano Nigro, koji je demonstrirao sofisticirane tehnike pripreme rižota, pružajući prisutnima uvid u tajne savršenog spoja sastojaka i tekstura. Drugi masterclass održao je chef Ippei Uemura, koji je otkrio posebne tehnike pripreme ribe, uključujući i drevne japanske ribarske metode koje su oblikovale njegov pristup kuhinji. Oba masterclassa pružila su jedinstvenu priliku za učenje od vrhunskih stručnjaka i uživanje u bogatstvu kulinarskih tradicija.
Dvije večere bile su prava kulinarska čarolija, svaka na svoj način.
Prve večeri, festival je otvoren kulinarskom suradnjom renomiranog chefa Damiana Nigra i domaćeg majstora kuhinje Mate Matića, koji su zajedno pripremili nevjerojatan meni, oslanjajući se na tradiciju mediteranske kuhinje s modernim pristupom.
„Iskustvo je bilo zaista izvanredno! Chef Damiano Nigro je vrhunski kuhar s bogatim iskustvom, koji je radio u brojnim Michelinovim restoranima, od kojih neki imaju dvije ili tri zvjezdice. Imati priliku surađivati s njim bilo je pravo zadovoljstvo, jer smo iz prve ruke vidjeli njegov jedinstven pristup kuhanju. Njegov način rada s namirnicama i tehnika pripreme bili su potpuno drugačiji od onoga na što smo navikli. Osim toga, njegova strast, posvećenost i posebna pažnja prema svakom detalju, kao i način na koji prezentira jela, ostavili su snažan dojam. Stvarno smo zahvalni što smo imali priliku učiti i od njega i od chefa Ippeia Uemure i doživjeti nešto ovako posebno.” izjavio je Mate Matić, chef restorana Vapor.