Evo nam veljače, jedinog ženskog mjeseca u godini, pa nije ni čudo što je prevrtljiva i nepredvidljiva.
Ipak, vrijeme je za sadnju novonabavljenih sadnica masline, naravno ne bilo kakvih, već onih iz registriranog rasadnika.
Svaka sadnica mora imati certifikat, tiskan na žutoj etiketi koja nam garantira kvalitetu, sortu, podlogu na koju je sadnica navrnuta.
Prilikom nabave sadnice, trebalo bi provjeriti je li negdje oštećena, je li lišće zdravo i je li stabljika debljine najmanje malog prsta.
Kod izbora sorte treba obratiti pozornost na promjenu klime; ljetne temperature su sve više i dugotrajnije, pa valja birati sorte koje su otporne na visoke temperature.
A tih novih sorata, otpornih na ljetnu žegu, ima već odavno u našim maslinicima, kako domaćih kao što su Pujiška i Karbunčela, tako i stranih posebno onih s obala Afrike kao što je Marokanski picholine, ali i europske Carolea i Casaliva.
Sinaj Bulimbašić
Za više maslinarskih savjeta i novosti kupite Maslinarski paket