Dubrovčanin Vedran Perojević je u Sydneyu nedavno obilježio godišnjicu postojanja svog St Blaise Bistroa, te je o njemu i njegovoj dubrovačkoj kuhinji s tračkom nostalgije lijepi tekst objavila Croatia Week publikacija.
Vedran nije krio svoju povezanost s Gradom u kojemu je rođen i u kojemu je odrastao, te svojoj strasti prema tradicionalnim okusima i aromatičnom bilju. Nakon završenog studija ugostiteljstva, otisnuo se u svijet kulinarstva s “Azurom” u Kini, a potom je, svi pamtimo, otvorio i sestrinski restoran u Dubrovniku, sa svojim bratom, na jelovniku ponudivši ukusnu kompilaciju tradicionalnih i egzotičnih azijatskih okusa.
-Nakon što sam se preselio u Sydney sa suprugom i sinom, osjetio sam nadahnuće da donesem dio svog rodnog grada u ovaj živi grad. Tako je St Blaise Bistro zaživio, nudeći holistički i tradicionalni pristup objedovanju koji mi je izuzetno drag – ispričao je Vedran.
Posebno značenje za Vedrana ima naziv bistroa sv. Vlaha, nazvanog po dubrovačkom zaštitniku.
-Kao kuhar sa strašću prema gostoprimstvu, otvaranje restorana osjećam kao moj pravi poziv. Australska ljubav prema dobroj hrani i majstorstvu motivirala me da ovdje pokažem svoje vještine. Naziv “Sv. Vlaho” odaje počast dubrovačkom zaštitniku, slavlje koje svake godine njegujemo više od devet stoljeća, točnije 942 godine.
Kulinarski koncept koji stoji iza St Blaise vrti se oko ponude holističkog iskustva objedovanja ukorijenjenog u kuhinji nadahnutoj Dubrovnikom. Jelovnik nudi klasična dalmatinska jela uz ostale hrvatske delicije.
-St Blaise utjelovljuje dubrovačku kuhinju, ističući klasična dalmatinska jela spojem tradicije i modernog štiha. Naš jelovnik proširuje se na gastronomske delicije Istre i kontinentalne Hrvatske, osiguravajući raznoliko iskustvo – kazao je ovaj ambasador hrvatskog kulinarstva u Australiji.
St Blaise je dobro prihvaćen od zajednice, a hvale ga i gosti i kritičari.
-Oduševila nas je nevjerojatna podrška raznolike zajednice u Sydneyju, a usmjena predaja puni rezervacijama restoran tjednima unaprijed. Među našim najdražim jelima je dubrovački rizot od plodova mora, pašteta od slanog bakalara i tjestenina s tradicionalnim paškim janjećim toćem, što je izazvalo velike pohvale našim gosta – rekao je Vedran.
Ako već nije, St Blaise će zasigurno postati omiljena destinacija dijela hrvatske zajednice koja živi u tom dijelu Sydneya, ali će privlačiti i sve one koji žele kušati hrvatsku kuhinju ili se prisjetiti svojih putovanja u Hrvatsku.
-Drago nam je što možemo poželjeti dobrodošlicu gostima iz različitih sredina koji cijene hrvatsku kuhinju ili žele po prvi put istražiti njezino bogatstvo okusa. Mnogi naši gosti već su putovali u Hrvatsku i stalno se vraćaju u St. Blaise zbog te žudnje za hranom i oživljavanja uspomena – otkrio je Perojević, ističući kako je ovo tek početak njegove razvojne vizije prisutnosti na kulinarskoj sceni dalekog kontinenta.
-Prvi cilj je postignut, to je preživjeti i postati dio Matraville zajednice. 3. travnja smo proslavili prvu godišnjicu rada, a naša vizija za St Blaise nadilazi njegov trenutni uspjeh. Težimo osigurati veće mjesto na obali koje odražava šarm Dubrovnika. Dodatno, planiramo otvoriti wine bar s vrhunskim europskim vinima, savršeno nadopunjavajući naše dalmatinske kulinarske užitke – otkrio je.
E, pa, Vedrane sretno!
foto:St Blaise Matraville