Možda nismo ni svjesni koliko je maslina bitna za bioraznolikost i koliko svojim postojanjem u svojim raznim sortimentima ona utječe na bioraznolikost. Uobičajeno je čuti da od ukupno 1200 postojećih sorti maslina gotovo polovica, oko 540, živi u talijanskim maslinicima.
Nove-stare sorte
Sumnjalo se da neka stabla nisu pripadala onim sortimentima koje poznajemo, bilo radi oblika lista, krošnje ili ploda, ali se vrlo često u narodu to objašnjavalo i nekim navrtanjem, križanjem, i da je to ipak ta i ta sorta ili njezin bliski rod.
Međutim, danas raspoloživom tehnologijom, a prije svega jer je ta tehnologija postala pristupačnija, možemo puno lakše utvrditi pripada li neko stablo masline već poznatim sortama ili se radi o nekom novom neimenovanom genotipu.
Fažanski olivari
Što nam to govori? Da u biti malo znamo o maslinama koje nas okružuju jer stari maslinici ili zapušteni nasadi obrasli u draču skrivaju bogatstvo sortimenta koje treba tek biti otkriveno. Veliki je potencijal u našim rukama koji moramo iskoristiti, a to se može samo ako poznajemo stablo. Identificirajući stabla masline ne samo da dolazimo do novih saznanja koja mogu doprinijeti bioraznolikosti općenito, već možemo iz toga dalje analizirati plod, ulje, kvalitetu ulja i sveukupnu kvalitetu sorte u uzgojnom i komercijalnom smislu.
Čuvari naslijeđa i okusa
„Fažanski olivari“ ispričat će dvotisućljetnu priču, dugu tradiciju o autohtonim vrstama maslina. Projekt će sadržajno i prezentacijski ispreplesti arheologiju, kulturu, slobodno vrijeme i gospodarske aktivnosti te imati jedinstvenu botaničku i turističku vrijednost. Sada kada su pronađene dva nova genotipa, te je sorte potrebno imenovati i predstaviti zajednici kroz zaokruženu i lokalnu priču o ulju, starim Rimljanima, trgovini uljem, tradiciji i povijesti maslinarstva.