13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 27 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba "HAIKU SLIKA PJESMA" Mihovila Rosmonda u gradskoj knjižnici

Izložba “HAIKU SLIKA PJESMA” Mihovila Rosmonda u gradskoj knjižnici

U Narodnoj knjižnici Grad otvorena je izložba slika- triptiha Mihovila Rismonda iz Splita pod nazivom “HAIKU PJESMA SLIKA”. Izloženo ukupno 12 triptiha u tehnici kolaža na kojima autor vizualno interpretira klasične haiku pjesme najpoznatijih starih japanskih majstora Bashoa, Busona itd.

Cijeli ciklus slika koje stvara, Mihovil Rismondo posvetio je matematičaru, akademiku i japanologu Vladimiru Devideu komu je, istaknuo je, vječno zahvalan jer je čitajući njegove knjige zavolio haiku poeziju.

Izložbu su uz organizatora i autora Rismonda  otvorili akademik Luko Paljetak i povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji su ujedno i napisali predgovor u katalogu koji prati izložbu.

– Haiku zapravo predstavlja sliku u stihu, a Rismondo je to zamijenio te je iz haiku stiha stvorio sliku, slikovito se o Rismondovom radu osvrnuo akademik Paljetak.

Izložba “HAIKU SLIKA PJESMA”  u Dubrovniku treća je samostalna izložba na temu haiku slika koje Mihovil Rismondo radi. U prosincu 2019. u Galeriji Muzeja grada Splita održana je izložba “Haiku je cvijet, najljepši cvijet japanske poezije”, a u kolovozu 2020. na jumbo plakatima u Zagrebu u suradnji sa TZ Zagreb postavljena je jumbo izložba “U sjećanje na Vladimira Devidea 3.5.1925. – 22.8.2010.”

Pored ostalih haiku slika–triptiha na izložbi u Dubrovniku postavljena je i haiku slika “Čuj fazanov krik”, prva slika, koju je Rismondo stvorio u proljeće 1977., nastala u trenutku kada su se u njegovom životu, odnosno u mašti, sretno susreli stari majstor, pjesnik Yamei, umjetnik pokretne slike Eisenstein i Vladimir Devide.

Izložba se može pogledati do 20. rujna. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE