18.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaU Dubrovnik stiže španjolska književna zvijezda i to ne slučajno

U Dubrovnik stiže španjolska književna zvijezda i to ne slučajno

Suvremeni španjolski pisac koji živi i radi u Barceloni, Javier Cercas, stiže u Dubrovnik i to u sklopu Festivala svjetske književnosti, a s književnikom će u Interuniverzitetskom centru u Don Frana Bulića 4, u nedjelju 12. rujna, u 20 sati razgovarati Vlaho Bogišić i Seid Serdarević.

Javier Cercas dolazi iz reda središnjih figura europske kulture našega doba. Zavičajan na dalekom zapadnom rubu toga starog rasporeda, španjolskoj i portugalskoj granici, logično otud i sljedbenik Cervantesovih traganja, formiran je u dinamičnoj urbanoj nervozi katalonskih gradova, a europskim se adresama, sve do suprotnih rubova, kreće tragom prijevoda svojih velikih romana i glasom što ga prati s utjecajnih katedri i iz prominentnih novina. Upravo je dvadeset godina kako je njegov roman Salaminski vojnici zatekao sve koji su širom svijeta dramu nasljeđa španjolskog građanskog rata osjećali kao ožiljak što ga se jedva može razumjeti. Raširen u milijunima primjeraka i potom razrađen u drugim Cercasovim djelima sve do Vladara sjena, ovaj je roman kao osobni čitateljev priručnik postao opći priručnik za kretanje vlastitim i životom svojih bližnjih kao prtljaga kako obiteljske tako i baštine zajednice – u kojem se ipak uvijek obnavlja život.

Stoga Frakturin Festival svjetske književnosti iz širokog kruga velikih pisaca zastupljenih u svojim bibliotekama i festivalskim programima, ne dovodi slučajno upravo Javiera Cercasa u Dubrovnik.

Dubrovački je kraj ne samo kao ambijent i kultura, već i kao poprište povijesne drame pozornica Cercasove priče, ovdje onome o čemu i kako govori prijevod gotovo i ne treba.

U Centru za napredne studije zagrebačkog sveučilišta u Pilama s Cercasom će u nedjelju navečer 12. rujna od 20 sati razgovarati Vlaho Bogišić i Seid Serdarević, a i njegovi dubrovački čitatelji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE