20.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 25 rujna, 2024
NaslovnicaLifestyleJeste li proslavili međunarodni dan pasa?

Jeste li proslavili međunarodni dan pasa?

Danas, 26. kolovoza, obilježava se Međunarodni dan pasa. Prvi Međunarodni dan pasa obilježen je 2004. godine, na inicijativu američke aktivistice Coleen Paige, a ideja proslave je skrenuti pažnju na brigu o psima, kao čovjekovim najvjernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama. Oni su s nama 15.000 ili prema nekim tvrdnjama čak 30.000 godina. Psi su vjerni prijatelji i pratitelji, pomoćnici slijepima i djeci s invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrijednost u društvu je neizmjerna, a današnji dan služi kao podsjetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, poznata je izreka, a to nam psi svakodnevno dokazuju. Najbolje to znaju oni koji čuvaju i vole pse. Odanost, bezgranična ljubav i požrtvovnost odlike su svih pasa. Psi su pametni koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond riječi” koje razumiju. Čulo mirisa kod pasa je oko 10.000 puta bolje nego kod ljudi, a dokazano je da psi mogu da nanjušiti i bolesti kao što su rak ili dijabetes. Osim lajanjem, mahanje repom jedan je od načina komunikacije pasa, ali ne znači uvijek isto, repom mašu i kad su uplašeni, I kad su sretni. Psi ponekad dijele naše emocije – pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Osjećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, depresije, ljubomore… Stari je mit da psi vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju razlikovati nijanse žute i plave. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

Na ovaj dan želimo da svi napušteni i ostavljeni psi pronađu svoje zauvijek domove I ljude. Ne zaboravite da psi nisu igračke već su bića kojima je potrebno puno ljubavi i pažnje, a istu će vam, ako ne i još veću, vratiti već na prvi pogled, . Upravo oni psi koji su proživjeli najgore – psi ostavljeni na cesti, odbačeni, oni iz azila vole više, i zahvalni su na svemu pruženom.

Sjetite se danas i naše Žarkovice, preko 300 psećih duša, svih volontera i Sandre Sambrailo koja je svoj život podredila upravo spašavanju i omogućavanju najboljeg mogućeg života za sve one ostavljene i zaboravljene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE