21.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 23 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiNOVE OSOBNE ISKAZNICE - jedan umjesto dosadašnja tri dokumenta

NOVE OSOBNE ISKAZNICE – jedan umjesto dosadašnja tri dokumenta

Danas u Hrvatskoj i drugim članicama Europske unije počinje izdavanje druge generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Ujedno, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih zbog provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica i boravišnih isprava građana Unije.

“Navedenog dana u RH i u drugim državama EU počinje izdavanje nove generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta”, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na prošlotjednoj sjednici Vlade.

Osobna, putovnica i zdravstvena u jednom

Građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu ne trebaju podnositi zahtjev za izdavanje e-osobne, jer im njihove iskaznice vrijede do roka koji im je naveden. Osobna iskaznica postaje biometrijska isprava i na području EU ima status putne isprave, što znači da je se na graničnim prijelazima može pokazati kao putovnicu, čime se skraćuje vrijeme prolaska graničnih kontrola.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

foto:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE