Fotografkinja Katija Živković i gastro stručnjakinja Jadre Ničetić su udružile svoje znanje i ljubav prema zdravlju iz prirode i zajedničkom voljom su iznjedrile mali priručnik o branju pazije. Ili mišancije. Ovisno o tome tko je bere i gdje, razlikuje se naziv, ali je riječ, zapravo o istim biljkama koje rastu tu negdje, oko nas, a mi pojma nemamo o tome koliko su jestive i koliko su zdrave. To znanje naših starih prenijele su slikovito i veoma jasno u malom priručniku kojega, uz njihovu dozvolu, prenosimo na dnu teksta.
Nakon sto godina ja sam se vratila u blogerske vode napisala je na svom fb profilu Katija Živković. Predstavljam vam Piece of Kate, koji je doslovce komadić mene. Pisat ću o onome što znam najbolje, o vrtu i hrani. Pripremam razne zanimljive sadržaje na blogu, ali i na zemlji u Konavlima, koju od ove godine obrađujemo i od nje stvaramo novi, malo veći vrt od ovog našeg u gradu. Imamo super planove, i mogu vam reći da ako se sve, uz Božju pomoć, izrealizira kao što želimo, bit će to nešto korisno, novo i zabavno za sve koji vrtlarstvo i prirodu vole. Pišite mi kako vam se sviđa blog, i o čemu biste htjeli čitati.
A Jadre Ničetić je zapisala:
Evo došao je i taj dan da vam predstavim mali priručnik o branju pazije. Katija je to savršeno odradila. Cilj su bile dobre fotografije, kako bi lako mogli u prirodi prepoznati biljke koje želite ubrati. U tekstualnom dijelu naglasak je stavila na latinska imena, jer danas su nam informacije dostupne na svakom koraku. Kad imate pravilni naziv lako ćete doznati što sve možete od te biljke. Ovo je dio biljaka koje je do sada uspjela fotografirati, ima ih još pa će postepeno dodavati ostatak.
Mali vodič za branje pazije u pdf izdanju možete preuzeti