23.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiEuropska komisija nudi državama četiri milijuna doza Pfizerova cjepiva za sljedeća dva...

Europska komisija nudi državama četiri milijuna doza Pfizerova cjepiva za sljedeća dva tjedna

Europska komisija postigla je dogovor o isporuci dodatnih četiri milijuna doza BioNTech-Pfizerova cjepiva protiv bolesti COVID-19 državama članicama u sljedeća dva tjedna radi suzbijanja žarišta zaraze koronavirusom i olakšavanja prekograničnog kretanja.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Za borbu protiv agresivnih varijanti virusa i poboljšanje stanja u žarištima zaraze potrebno je brzo i odlučno djelovanje. Sa zadovoljstvom danas objavljujem da je postignut dogovor s poduzećem BioNTech-Pfizer koje će državama članicama ponuditi ukupno četiri milijuna doza cjepiva do kraja ožujka, koje će se isporučiti zajedno s planiranim dozama. To će državama članicama pomoći u ograničavanju širenja novih varijanti koronavirusa. Te će se doze cjepiva ciljano upotrijebiti ondje gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, čime će doprinijeti i osiguravanju ili ponovnoj uspostavi slobodnog kretanja robe i ljudi. To je ključno za funkcioniranje zdravstvenih sustava i jedinstvenog tržišta.

Komisija pomno prati razvoj epidemiološke situacije u državama članicama. Iako se zahvaljujući cijepljenju starijih i najranjivijih osoba broj smrtnih slučajeva u Uniji trenutačno smanjuje, Komisija je zabrinuta zbog pojave niza žarišta zaraze koronavirusom u EU-u. To je posebno uzrokovano širenjem novih, zaraznijih varijanti koronavirusa. BioNTech-Pfizerovo cjepivo pokazalo se vrlo učinkovitim protiv svih trenutačno poznatih varijanti virusa koji uzrokuje bolest COVID-19. Regije kao što su Tirol u Austriji, Nica i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji te neki dijelovi Bavarske i Saske u Njemačkoj, ali i određene regije mnogih drugih država članica, proteklih su tjedana zabilježile nagli porast broja infekcija i hospitalizacija, zbog čega su te države članice uvele stroge mjere, a u određenim slučajevima i nove granične kontrole.

Kako bi državama članicama pomogla u suočavanju s novonastalom situacijom, Komisija je s poduzećem BioNTech-Pfizer dogovorila mogućnost narudžbe dodatnih doza cjepiva za države članice. Povećanje isporuke doza cjepiva u ožujku rezultat je uspješnog proširenja proizvodnih kapaciteta u Europi koje je dovršeno sredinom veljače.

Države članice moći će kupiti ukupno četiri milijuna doza, razmjerno broju stanovnika. Sve te doze isporučit će se do kraja ožujka. Riječ je o dodatnim dozama koje nisu uključene u postojeći plan isporuke koji su države članice dogovorile s poduzećem BioNTech-Pfizer.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE