19.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 21 travnja, 2025
NaslovnicaVijestiRCK Dubrovnik: Obrazovanje i turizam se mijenjaju, a mi trebamo slijediti put...

RCK Dubrovnik: Obrazovanje i turizam se mijenjaju, a mi trebamo slijediti put i dizajnirati njihovu budućnost

Predstavnici Baskijskog kulinarskog centar u radnom posjetu Dubrovniku

Na projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ izuzetno je dinamično posljednjih dana. Predstavnici Baskijskog kulinarskog centra, tehničkog partnera na projektu, posjetili su Dubrovnik kako bi s partnerima projekta uspostavili suradnju te definirali smjernice za daljnji rad.

Nakon što je župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom župana Žaklinom Marević ugostio predstavnike Baskijskog kulinarskog centra, uslijedili su strateški sastanci s predstavnicima Sveučilišta u Dubrovniku, partnerskih hotelskih kuća, kao i susret s partnerskim školama. Osim sastanaka, održana je i dvodnevna radionica na kojima su sudjelovali nastavnici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Kako bi djelovanje Baskijskog kulinarskog centra, tehničkog partnera na projektu, bilo korisnije potrebno je prije svega dobiti uvid u stvarno stanje tržišta rada. U ovoj fazi naglasak je na razvoju programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja.

Gospodarstvenici su tu kako bi pružili povratne informacije i relevantan uvid u trenutno stanje na tržištu rada dok će Sveučilište u Dubrovniku provoditi analizu obrazovnih potreba tržišta rada.

Uz smjernice s tržišta velika važnost je i na suradnji s partnerskim školama s kojima se razgovaralo o potrebama koje imaju kao i koracima koje je potrebno poduzeti u narednih nekoliko mjeseci.

Predstavnici Baskijskog kulinarskog centra održali su i radionice u sklopu kojih su podijelili primjere dobre prakse u Europi i ostatku svijeta. Tema prve održane radionice odnosila se na motivaciju nastavnika kao i na izradu kvalitetne strategije rada RCK DU dok je svrha druge radionice bila timski rad u rješavanju izazova i problema kao i prilagodba učenja prema potrebama tržišta. 

Nakon intenzivnih sastanaka predstavnici Baskijskog kulinarskog centra ističu iznimno zadovoljstvo posjetom te dosadašnjom suradnjom s ostalim partnerima. Naglašavaju kako je nužno nastaviti s intenzivnim radom na svim aktivnostima te iskoristiti uistinu veliki potencijal projekta.

Dodatno ističu kako je uz iznimno zanimljive i sveobuhvatne aktivnosti potrebno sagledati i širu sliku te razmišljati dugoročno i o povećanju prostornih kapaciteta same Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.   

Ovo je tek početak suradnje s Baskijskim kulinarskim centrom. U daljnjim koracima naglasak je na razvoju programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnom centru kompetentnosti te praktičnim edukacijama.

Ukupna vrijednost projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik je 72.399.069,29 kuna, od čega je 85% (61.539.208,90 kuna) sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostalih 15% financirano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (10.859.860,39 kuna).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE