21.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaLifestyleMONS. UZINIĆ NA MISNOM SLAVLJU: Iako nas putevi razdvajaju vodi nas ista...

MONS. UZINIĆ NA MISNOM SLAVLJU: Iako nas putevi razdvajaju vodi nas ista ljubav

U 10 sati je ispred dubrovačke katedrale Gospe Velike započelo misno slavlje čiji je predsjedatelj slavlja bio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Ovogodišnja Festa održava se u skromnijem ozračju i pod posebnim epidemiološkim uvjetima pa je tako broj vjernika i štovatelja sv. Vlaha bilo znatno manje. Zanimljiva je poruka mons. Uzinića koji je istaknuo kako nam se svima putevi možda razilaze, ali nas spaja ista ljubav.

Na samome početku misnog slavlja Klapa Kaše otpjevala je himnu.  Mons. Uzinić prilikom nazdravljanja Feste posebno se osvrnuo na zdravlje, za koje kaže kako je izuzetno važno: „Taj pojam nazdravlje treba biti proširen i na druge dimenzije života, a posebno na onu našu duhovnu dimenziju.“

-Dok sam razmišljao o tome što bih vam danas mogao poručiti, mogao bih reći u sjećanje mi je došla misao na onu prvu Festu svetog Vlaha koju sam kao dubrovački biskup predvodio prije devet godina, sjetio sam se emocija koje sam tada osjećao, a bile su malo drugačije, pomalo sam tužan, to je bio prvi, a sad posljednji put da kao apostolski upravitelj predvodim misno slavlje – rekao je mons. Uzinić.

Mons. Uzinić je još kazao kako je mnoge odgovore pronašao u dječaku Marinu koji je rekao svojoj odgojiteljici u vrtiću da nije nikad čuo da biskup može biti svet kao što je svet sv. Vlaho, te se zapitao što je taj maleni dječak vidio kod sv. Vlaha, i čemu se očitovala njegova svetost.

-Njega je to začudilo i razmišljao sam o tome. Učeći se proteklih godina od našeg Parca mislim da sam uspio otkriti što je Marin vidio i što to vide mnogi štovatelji našeg svetog Parca – rekao je.

-Gledali smo ne samo u smislu poruke, nego i u smislu konkretnih djela posljednjih dana kada su nakon strašnog potresa mnogi pohrlili u Banovinu kako bi odričući se od sebe pomogli drugima. Kako bi bilo lijepo kada bismo s tom snagom mogli preobraziti svijet, kada bismo se tako ponašali i inače, kada bismo proširili srca, ponajviše za naše obitelji – rekao je mons. Uzinić.

-Svi ljudi bez obzira na naše razlike, kada bismo se svi međusobno prepoznali kao braća i sestre i kako bismo se doista ponašali jedni prema drugima onako kako je to sveti Vlaho učinio za naš Grad. Sveti Vlaho živi za naš Grad i nadahnjivao je mnoge u prošlosti, a nadam se da je to i u sadašnjosti – dodao je.

-Nema zapravo istinski ispunjenog života koji bi se živio za sebe, ne misleći samo na sebe i ne ispunjavajući samo svoje želje. Ono zrno pšenice koje umre može dati rod. Na sličan sam izazov i ja bio stavljen prije dva mjeseca kada me crkva poslala da preuzmem riječku nadbiskupiju. Bio je to izazov. Iako nas putevi razdvajaju vodi nas ista ljubav, i zato krenimo danas iznova. Biti Isusov znači biti slobodan, biti slobodan za ljubav, ljubav koja služi, samo tako će naša crkva, domovina, naše obitelji i ovaj svijet imati budućnost. Neka nam zagovor našeg Parca u tome pomogne – zaključio je mons. Mate Uzinić.

Festa sv. Vlaha 2021. godine otvorena je u utorak, 2. veljače ispred zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku podizanjem barjaka sv. Vlaha i pjevanjem himna sv. Vlahu. Parčev barjak podigli su festanjuli ovogodišnje Feste Ivica Đurđević-Tomaš i Ivica Vrlić, a Himan sv. Vlahu je izvela klapa „Kaše“. Festu je otvorio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Novi rektor crkve sv. Vlaha don Hrvoje Katušić pozdravio je okupljene i pročitao čestitke i pozdrave pristigle za ovogodišnju festu koja se slavi u posebnim okolnostima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE