21.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiVIDEO/Dubrovački laureati: Zapravo sve to što smo mi, to smo dobili od...

VIDEO/Dubrovački laureati: Zapravo sve to što smo mi, to smo dobili od Dubrovnika

Ovogodišnji dobitnici nagrada Grada Dubrovnika Nikola Obuljen, Maja Nodari i Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, nakon dodjele na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Kazalištu Marina Držića, podijelili su pred kamerama svoje dojmove i osjećaje zbog zasluženih priznanja. 

Gospar Obuljen poslao je poruku svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima,  da uvijek malo svoga vremena i viška novaca usmjere u činjenje djela za opće dobro, kao što su to činili naši preci u doba Republike. 

Nikola Obuljen dobitnik je ”Nagrade Dubrovnika za životno djelo” za izniman doprinos u aktiviranju i radu Zaklade ”Blaga djela”. Kao rezultat rada i zalaganja Nikole Obuljena, Zaklada ”Blaga djela – Opera pia”, sa sjedištem u Dubrovniku, upisana je u Zakladni upisnik rješenjem Ministarstva uprave RH od 24. lipnja 1997. Ova Zaklada u različitim je oblicima u Dubrovniku djelovala još od 14. stoljeća, a uz sva povijesna previranja i različite faze postojanja, zadržala je svoj kontinuitet te je u konačnici formalizirano njezino djelovanje u neovisnoj Republici Hrvatskoj za što je upravo Obuljen zaslužan.

“Svoj Grad moramo ponizno voljeti i poštovati, jer zapravo sve to što smo mi, to smo dobili od Dubrovnika”, istaknula je Maja Nodari dobitnica je „Nagrade Dubrovnika“ za izniman doprinos u očuvanju i promicanju kulturno povijesne baštine.

Radijska urednica, povjesničarka umjetnosti, konzervatorica i izvrsna promicateljica dubrovačke baštine i kulture, autorica je brojnih ciklusa radijskih emisija, posebno projekta RADIO DUBROVNIKA Hrvatskoga radija „BAŠTINA” već punih 30 godina neprekidnog trajanja. Uz važne datume i ugledna imena, “Baština” s osobitom simpatijom bira male i “obične” sekvence ljudskoga svakodnevlja, pomirujući zahtjevni odnos znanstvenog i popularnog. U suradnji s tonskim snimateljima, autorski je proizvela upečatljiv broj od 1560 emisija, koje od 2004. preuzima Glas Hrvatske, odašiljući ih širom svijeta. Maja Nodari je kroz svoju cjeloživotnu radijsku, znanstvenu, publicističku i posebno konzervatorsku praksu i karijeru, tijekom niza godina upoznala, opisala i interpretirala čitav niz spomenika i ambijenata, strukom i ljubavlju vezana uz dubrovačko kulturno nasljeđe, postavši njegovom promotoricom.

Koliko je teško dati sebe kako bismo služili drugima? “S polovicom čovjek može samo nešto, ako imate dobre uzore i ako radite srcem i dajete cijelog sebe i ako s djelom razveselite nekog drugog, onda je sreća još veća”, kazala je časna Darija Jovanović, vrhovna poglavarica Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, koje su dobitnice su „Nagrade Dubrovnika“ za humano djelovanje, služenje drugima i čuvanje duhovne i kulturne baštine.

Družba sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, izvorna dubrovačka i hrvatska redovnička ženska zajednica, danas družba papinskog prava, nastala je na temeljima franjevačke trećoredske zajednice koja se na Dančama, a spominje već 1458. kao Mantellate Francescane. Te pobožne djevojke (pučanke), nastanjene uz crkvu Svete Marije od milosti na Dančama, služile su Bogu posvećujući se molitvi i službi bližnjima, obavljajući djela milosrđa.  

Gradonačelnik Mato Franković na svečanoj je sjednici istknuo kako se “uzdamo u umijeće naših predaka i zaštitu starca sijede brade koji u svojoj ruci čvrsto drži i čuva svoj grad”. Komentirao i tešku financijsku situaciju i gubitak 250 milijuna prihoda u gradskom proračunu.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek vjeruje kako za Dubrovnik, ali i cijeli svijet, dolazi bolje vrijeme. Ministrica je komentirala nezadovoljstvo dijele javnosti s činjenicom da se dubrovačka Festa održava, dok su mnoga druga događanja na otvorenom zabranjena. 


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE