Mislite li kako deserti moraju sadržavati puno šećera ili brašna, probajte recept s mnoštvom zdravih sastojaka i dobrih zamjena uobičajenih namirnica.
Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti i za dijabetičare i za celijakičare.
Božić je pred vratima i svugdje se peku kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne deserte dostojne blagdanskog stola?
Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Bez razloga, jer zdravi recepti mogu dostojno zavladati blagdanskim stolom i jednako oduševiti vašu obitelj i prijatelje.
Bijelo brašno može se zamijeniti izvrsnim integralnim verzijama ili čak nekim paleo brašnima poput kokosovog i bademovog. Jaja su, pak, u brojnim receptima višak pa svakako naučite kako zamijeniti jaja ili napravite neke slastice bez njih. Bijeli šećer ima toliko dobrih zamjena, a nekim desertima dovoljne su i zdrave sjemenke da postanu čudo blagdanskog stola.
Slatki “gingerbreadovi” – čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu, ali i odrasle. Aromatični keksići izgledaju veselo i idealan su izbor za ovo doba godine, a klasičnu američku recepturu za ove keksiće malo smo doradili…uz pomoć jednog zdravog, paleo brašna.
Sastojci:
- 5 šalica bademovog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat himalajske soli
- 4 žličice naribanog đumbira
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 žlica maca praha
- 2 žličice vanilije
- 2 jaja
- 2/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 4 žlice melase
Priprema: Pećnicu stavite grijati na 150 stupnjeva. Pomiješajte u jednoj zdjeli suhe sastojke, a u drugoj mokre sastojke (s tim da u mokre sastojke stavite zadnje kokosovo ulje kako se ne bi stvrdnulo). Mokre sastojke ubacite u suhe i dobro miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pobrašnite kuglu koju ste dobili od tijesta, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 15 minuta. Izvadite tijesto (malo je ljepljivije pa dobro pobrašnite podlogu na kojem će te ga razvaljati), razvaljajte na pola cm debljine i izrežite oblike. Pecite na papiru za pečenje 15-20 minuta
Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane