21.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 22 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaIzložba Rudolfa Patera otvorena u Sponzi - ovaj grad ne pjeva skladom...

Izložba Rudolfa Patera otvorena u Sponzi – ovaj grad ne pjeva skladom nego tornama

– Ovaj grad više ne pjeva skladom, on pjeva tornama. Na karićima se iznose tone materijala, kao i ove oslikane renesansne grede stropa jedne palače, koja se pretvorila u apartmane, kazao je slikar Rudolf Pater, čija je izložba otvorena u palači Sponza. Autor ističe kako je ova izložba posvećena njegovom velikom prijatelju, nedavno preminulom akademiku Tonku Maroeviću, ali i gospođi Rozi i Dubrovniku.

U Sponzi su izložene oslikane grede, koje je Pater spasio, gotovo sa smeća, a svaku instalaciju posvetio je jednom dubrovačkom pjesniku. Ovo je njegova prva konceptualna izložba, koju je nazvao “Totentanz” (njem. ples smrti).

-Ovo je moj umjetnički krik pred nemoći da se Grad spasi od devastacije i zaborava što je nekada bio i značio na karti najnaprednijih urbanih cjelina Mediterana, ističe slikar, koji i inače živi u zidinama.

Na otvaranju su govorili dragi prijatelji autora Marko Potrebica, Davor Mojaš i Perica Martinović, kao i sam Pater.

Više o izložbi, njezinom nastajanju, ideji vodilji i poruci koju nosi, pogledajte u video razgovoru koji je Lidija Crnčević vodila s Rudolfom Paterom, a u fotogaleriji pogledajte tko je sve bio na otvaranju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE