U srijedu, 19. ožujka s početkom u 18:00 sati u Kneževu dvoru u Stonu svečano je otvorena ovogodišnja manifestacija Dani Malostonske kamenice u organizaciji Udruge Stonski školjkari.
Pred mnogobrojnim uzvanicima i sudionicima same manifestacije obratili su se Marija Radić, predsjednica Udruge Stonski školjkari, načelnik općine Ston Vedran Antunica, te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.



Radić je istaknula kako je sve ono što Malostonski zaljev pruža divna privilegija, ali i velika odgovornost za očuvanje istoga u budućnosti. Nakon što je župan Dobroslavić i službeno otvorio manifestaciju, za kraj same ceremonije zapjevala je mješovita klapa Ston.
Druženje je nastavljeno uz kamenice i lokalni pjenušac, dva gastronomska aduta naše županije.



Četvrtak, 20. ožujka donio je eduaktivni segmet – besplatno predavanje koje je objedinilo tri vrsna stručnjaka pa je tako dr.sc. Jasenka Maslek održala predavanje na temu Villanus, rusticus, peaesanus, laboratores, homo, colono, kmet – Nazivi za pelješkog seljaka kroz stoljeća. Na nju se nadovelazala dr.sc. Irena Ipšić s temom Citta di Stagno, Piccolo Stagno. Predavanje je završilo izlaganjem dr. sc. Nenada Jasprice koji nas je proveo kroz posljednjih 50 godina povijesti ovoga kraja i temom Malostonski zaljev prije 50 godina i danas.
A nakon predavanja, Knežev dvor se pretvorio u mjesto gastronomskog užitka te su svi hedonisti došli na svoje. Gastro radionica chefa Marija Curića, za koju se danima tražila ulaznica više, oduševila je sve prisutne. Autorska jela Marija Curića s lokalnim vinima uparila je naša vrsna sommelijerka Ksenija Matić a kamenica je dakako bila glavna zvijezda večeri te je bila prisutna u sva tri poslužena slijeda. Uz chefa Curića, u njegovom timu su bili Bruno Vokal i Mislav Verli, također iz restorana 360 Dubrovnik.

Slijede nam još tri dana manifestacije, te se Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite u Stonu, Malom Stonu i Brijesti.
Program manifestacije s poveznicama za događanja nalazi se na www.malistonoyster.com