23. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva počinje danas, okupljanjem sudionika u kongresnoj dvorani hotela Rixos.
Sajam koji pridonosi promidžbi održivog razvoja, zdravog načina življenja te pozicioniranju Hrvatske u tom smjeru, traje od 11. do 15 ožujka.

Donosimo program po danima:
Utorak, 11. ožujka 2025.
Velika kongresna dvorana Mistral
Dolazak, smještaj i raspoređivanje izlagača do 17:00
Za posjetitelje sajma 14:00 do 19:00 h
Srijeda, 12. ožujka 2025.
09:30 Početak rada Sajma
10:00 – 19:00 dolazak posjetitelja (kupaca, poslovnih partnera i sl.)
19:00 Završetak rada Sajma

Četvrtak, 13.ožujka 2025.
09:00 Početak rada Sajma
12:00 – Svečanost otvorenja sajma ispred velike kongresne dvorane Mistral
Voditeljica programa: Suzi Sokol
12:30 – 14:00 Kulturno umjetnički program:
KUD “SV. Juraj Osojnik”, balanje tradicionalnog kola linđa, Klapa Laus, Glazbeni sastav “Prijatelji” ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora i Antonio Zadro
glazbenik, skladatelj.
Gastro show popularnih kuhara:
Tomislava Špičeka, Vlaste Mandić iz Kotora, domaćina glavnoga kuhara Ozgur Donertasa te gastro majstora iz Italije koji će prezentirati mediteransku kuhinju, uz zakusku.
13:30 Okrugli stol Dvorana Boreas

OKRUGLI STOL
Budućnost hrvatske poljoprivrede
13. ožujka 2025. u 13:30 sati
Hotel Rixos Premium Dubrovnik
Panelisti:
Ministarstvo poljoprivrede
Hrvatska gospodarska komora: Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam
Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora: Marijana Petir, predsjednica
Hrvatska poljoprivredna komora: Mladen Jakopović, predsjednik
Poduzetnik iz Neretve/Slavonskog broda
U sklopu Mediteranskog sajma zdrave hrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva održat će se Okrugli stol na temu budućnosti hrvatske poljoprivrede.
Podteme: pad produktivnosti, cijene domaćih poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredno zemljište, tehnologija rada, promjene tradicionalnih kultura obrade, spremnost Hrvatske i EU na promjene koje donosi priroda, osiguranje od nepogoda, imamo li snage za zaokret, imamo li ideje za nove kulture itd.
20:30 Atrij Hotela Rixos Premium Dubrovnik
Nastupa Antonio Zadro
glazbenik, skladatelj, aranžer, producent, hrvatskoj publici poznat uglavnom po živim nastupima u plesnim klubovima i zabavama. Izvrstan pijanist, specifičnog glasa i dobrih vibracija.
Pristup besplatan.

Petak, 14. ožujka 2025.
9:00 Početak rada Sajma
Prve Mediteranske dječje igre Dubrovnik 2025.g
Igralište ispred Sportske dvorane Dubrovnik (Gospino polje), alternativno u slučaju kišnog vremena sportska dvorana Osnovne škole Lapad.
Voditelji natjecanja: Hadžira Brković, prof.tzk i Duje Tolj prof. tzk
OŠ Lapad,Dubrovnik
Vrijeme održavanja: petak 14. ožujka s početkom u 10 sati (štafeta s mrkvom, potezanje konopa, nogomet), predviđeno trajanje do 12 sati.
Proglašenje pobjednika u 12:30 Rixos Premium Dubrovnik hotel ispred Velike kongresne dvorane Mistral
Gastro show Tomislava Špičeka – štrukle
Bobo – organski sokovi
Klape (pred najavu pobjednika te tijekom marende)
Kulturno umjetnički program
Klapa Laus iz Dubrovnika, Glazbeni sastav “Prijatelji”
Voditeljica programa: Suzi Sokol
19:00 Završetak radnog dana Sajma

Subota, 15. ožujka 2025.
9:30 Početak rada Sajma
10:00 Uključivanje Sajma u program Hrvatskog radija, Radija Dubrovnik
10:30 Dvorana Boreas PREDAVANJE: Marija Vezilić, dipl. ing prehr. tehn.,
nutricionist, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije,
Odjel za promicanje zdravlja Dubrovnik.
TEMA PREDAVANJA: “Tanjur budućnosti: Kako prehrana oblikuje zdravlje djece”
Prehrambene navike koje djeca usvoje u ranom djetinjstvu ključne su za njihovo zdravlje u budućnosti.
Na predavanju će se govoriti o tome kako uravnotežena mediteranska prehrana doprinosi fizičkom i mentalnom razvoju djece. Roditelji će saznati praktične savjete za oblikovanje pravilnih prehrambenih navika te kako izbjeći najčešće zamke modernog načina prehrane.
Posljednji dan ugodnog druženja sa izlagačima (možebitna iznenađenja)

17:00 Zatvaranje Sajma
Sajam je 2022. dobio priznanje Hrvatske poljoprivredne komore, a godinu poslije priznanje Hrvatske gospodarske komore. Svake godine u sklopu sajma dodjeljuju se nagrade za najbolji nastup, naj-proizvod i doprinos za promociju eko-gospodarstva.
Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva organizira Mediteranski sajam Dubrovnik j. d. o. o. u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, turističkih zajednica Grada i Županije te Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik.
foto:ilustracija