9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 24 veljače, 2025
NaslovnicaVijestiŠampion od kobasica je ponovno iz Konavala!

Šampion od kobasica je ponovno iz Konavala!

Konavle imaju još jednog šampiona od kobasica! Na jučer održanoj manifestaciji Gusti od Kobasica u Čilipima najuspješniji je, drugu godinu za redom, bio Đuro Mujo koji je osvojio 1. i 3. mjesto za dva uzorka, salamu i domaću kobasicu.

Drugo mjesto je pripalo Ivu Vodopiću, dok su zlatne diplome osvojili i Katarina Sašilo, Đuro Pendo te Niko Miloslavić. Srebrene diplome osvojili su OPG Antun Jakobušić, Željko Pulić, Anita Maslać i mentor, Miho Hendić, OPG Letunić, OPG Frano Kisić, Nino Đano, Katarina Sašilo za svoj drugi uzorak kobasice te Vladimir Ereš. Brončane diplome zaslužili su Ivan Radovac, Seoska kuća Čilipi, Antun Rilović, OPG Pajkan, Igor Đuričić te Pero Prkoča.

Edukativno natjecateljski gastro događaj „Guste od kobasica“ Agroturizam Konavle je organizirao šestu godinu za redom. Na ovogodišnje natjecanje je pristigao 21 uzorak domaćih kobasica iz Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja i Pelješca.

U prepunim prostorima KUD-a Čilipi uvodnu edukaciju je održao dr. Ante Madir te se nastavilo s vođenim kušanjem i ocjenjivanjem pristiglih uzoraka kobasica koje su kušali svi prisutni uz komentare struke.

Stručni ocjenjivački žiri činili su Dejan Škropeta, predsjednik te Ante Madir, Branko Franjul, Ivo Gale i Filip Dimnić, članovi. Sudionici jučerašnjeg događaja su osim pristiglih uzoraka kušali i nekoliko kobasica koje se proizvode u komercijalnim pogonima za tržište. Tako su se poslužile kobasice OPG-a Đivanović iz Konavala, OPG-a Franjul iz Sv. Petra u Šumi i pršutane Smjeli d.o.o. iz Dugopolja.

„Važno je da svi koji rade domaće kobasice nauče osnovna pravila, jer kvalitetnu kobasicu danas ne možete napraviti bez kontroliranih uvjeta, a oni se uz malo truda za osobne potrebe mogu improvizirati i u svime domu“ naglasio je dr. Ante Madir.

Senzacija ovogodišnjih Gusta je bio cooking show „Prosuja Grande iz obje bande“. Mladi konavoski chef Petar Đurić je na oduševljenje mnogobrojnih sudionika u prosuji od 120 cm kreirao i pripremao prigodno jelo koje se pojelo do posljednje porcije. Pripremao je domaću pastu u zelenoj kremi s čipsom od kobasica posluženu s mladim sirom i sijenom od raštana. Uz ovaj tematski zalogaj i izvrsno konavosko vino i pjesmu zabava je potrajala do kasnih ura.

„Ovogodišnji Gusti su mi bili posebni. Cijela večer je bila sadržajna i sve je nekako bilo s dušom. Ovo je bilo korisno za sve koji rade kobasice, ali i odlična promocija za Konavle“ istaknuo je Dejan Škropeta predsjednik udruge „S klobasicom u EU“ iz Istre koji od početka podupiru Agroturizam u ovom projektu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE