21.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Društvu prijatelja dodijeljena prestižna nagrada "Šampioni baštine"

FOTO: Društvu prijatelja dodijeljena prestižna nagrada “Šampioni baštine”

Na današnji dan prije 45 godina Stari grad Dubrovnik uvršeten je na UNESCO-ov Reprezentativni popis svjetske baštine, a jutros je u Kneževom dvoru Društvu prijatelja dubrovačke starine svečano uručena nagrada organizacije Europa Nostra “Šampioni baštine”.

Prestižno priznanje DPDS-u je pripalo kao jednom 26 dobitnika Europske nagrade za baštinu 2024. – Europa Nostra. DPDS je nagrađen u kategoriji Šampioni baštine, među dobitnicima iz 18 zemalja. Na svečanosti u listopadu, na kojoj su predstavljeni svi laureati, Društvo je uvršteno i među pet dobitnika Grand Prix nagrade.

Prisutnima su se na svečanosti u Dvoru obratili gradonačelnik Mato Franković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, generalna tajnica Europe Nostre Sneška Mihajlović i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.

Gradonačelnik je podsjetio na 1979., kad se Dubrovnika upisao na UNESCO-ov Reprezentativni popis svjetske baštine, ali i na potres,koji se dogodio te godine te potom i na ratna razaranja, koja su, među ostalim oštetila dubrovačke spomenike.

– Zavod za obnovu Dubrovnika i Društvo bili su tu i radili na obnovi. Važno je istaknuti kako je UNESCO poslao svoju prvu promatračku misiju ikad u ratnu zonu. Kolin Kajzer i Bruno Karnez su 6. prosinca, tijekom najvećeg razaranja, došli i napravili zapise o svemu što se događalo. Ti zapisi bili su temelj svega. Grad smo naslijedili u dobrom izdanju i na nama je da ga predamo budućim generacijama istog, ako ne i boljeg – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković naglasivši kako je Društvo izuzetan primjer posvećenosti koja nadahnjuje i motivira sve nas.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako Društvo ima dobar model upravljanja baštinom, ali i dobar poslovni model održivotsti te je naglasila kako je za Dubrovnik, kao uspješan primjer očuvanja baštine,važna upravo ta suradnja javnog i civilnog sektora te geađana.

Nagradu je predsjedniku Društva Vedranu Kosoviću uručila generalna tajnica Europe Nostre Sneška Mihajlović.

-Čini nam se da nismo mogli pronaći ništa vrjednije nego da ove godine uručimo Društvu jednu od najviših europskih nagrada za kulturnu baštinu. Moram priznati da i meni srce brzo kuca što je ove godine pobjednik Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine. Vaše Društvo predstavlja jedan veličanstveni rad, istaknula je u nadahnutom govoru.

Predsjednik DPDS-a Vedran Kosović izjavio je kako je ovo nagrada za sve članove Društva koji u njegovom radu sudjeluju zadnjih 70 godina.

– Ova je nagrada važna iz više razloga, ali istaknut ću samo dva. A to je da je Društvo priznato u europskim okvirima i drugo da je odana počast radu Društva u sustavnoj obnovi baštine. hvala Gradu Dubrovniku, koji nas je kandidirao za ovu nagradu. Bez dobrog odnosa sa Gradom mi ne bih danas bili ovdje. Grad nam je odškrinuo vrata Europe Nostre i ono što smo vidjeli, jako nam se svidjelo, kazao je Kosović te istakno kako dvije organizacije imaju sličan pogled na baštinu, ali još više istu viziju budućnosti u kojoj baština treba imati veći značaj. Dodao je kako se raduje nastavku suradnje s Europom Nostrom.

U prigodnom umjetničkom programu sudjelovali su pijanist Matej meštrović, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i glumac Maro Martinović.

Tijekom današnjeg dana otvorenih vrata svima su besplatno otvoreni dubrovački muzeji za razgledanje.

Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivana i Etnografski u žitnici Rupe danas je za gratis posjete dostupan od 9 do 18 sati, Prirodoslovni muzej od 10 do 18 sati te arheološke izložbe u tvrđavi Revelin od 10 do 16 sati.

Umjetnička galerija Dubrovnik i Galerija Dulčić-Masle-Pulitika rade do 20 sati, Dom Marina Držića od 20.30 sati te Muzej Domovinskog rata  do 21 sati.

Od 8 do 16 sati moći će se obići Riznica Katedrale, a muzeji Franjevačkog i Dominikanskog samostana od 9 do 18 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE