21.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 listopada, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomSipana pita od jabuka i šljiva

Sipana pita od jabuka i šljiva

Dobro se sjećam kad sam prvi put probala ovaj kolač, nisam mogla vjerovati da se tako jednostavno pravi, i s nevjericom sam ga prvi put radila jer sam očekivala neuspjeh, a kad ono, kolač je bio wow. Toliko jednostavno ga je za napraviti da je ovaj recept možete raditi i s djecom i tako ih uključiti od malena u kuhanje.

Varijacija na temu sipane pite ima puno, a ja sam svom receptu dodala šljive za još više jesenskog ukusa. Bitno je da je sloj mokrih sastojaka sočan kako bi kolač uspio.

Prije izrade pripremite sastojke:

1 zdjelica oštrog brašna  (cca 100 grama)

1 zdjelica grisa 

1 zdjelica šećera 

1 prašak za pecivo 

3 veće i sočne jabuke

30 grama šljiva  

1 žlica cimeta 

1 vanilin šećer 

Sok i korica od 1 limuna 

100 g maslaca

Prvo ćemo pripremiti mokre sastojke, odnosno naribane jabuke, na sitno narezane šljive, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve to ostavit ćemo dok pripremamo mokre sastojke kako bi nam jabuke pustile što više soka.

Za suhe sastojke pomiješat ćemo brašno, gris, šećer i prašak za pecivo.

U kalup (najbolje onaj kojem se može odvojiti rub tako da pitu kasnije jednostavno izvadite) prvo naribajte tanji sloj maslaca, koji prethodno možete staviti u škrinju kako bi se lakše ribao. Zatim složite sloj suhih pa sloj mokrih sastojaka (što je tanje moguće), i zatim ponavljajte to sve dok imate sastojaka. Završni sloj su suhi sastojci, na što naribamo preostali maslac.

Peče se oko 40 minuta, na 180 c, a prije rezanja svakako ohladite. Uživajte u ovom sočnom i tako jednostavnom kolaču,a video recept vas čeka Kod kuhAne

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE