21.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 listopada, 2024
NaslovnicaLifestyleObitelj i prijatelji obilježili rođendan dubrovačkog slikara Iva Grbića

Obitelj i prijatelji obilježili rođendan dubrovačkog slikara Iva Grbića

Jučer je u poslijepodnevnim i večernjim satima u ulici od Puča na jedan dan za sve prijatelje i namjerenike bio otvoren poznati portun u kojem je godinama izlagao dubrovački slikar Ivo Grbić. Njegova obitelj odlučila se na ovaj simbolični čin kako bi sa svim ljudima dobre volje proslavili njegov rođendan i prisjetili se njegovog lika i djela.

Ivo Grbić napustio nas je 19. srpnja 2020. u 89. godini života, a rođen je u Dubrovniku 25.listopada davne 1931. U svome domu, palači na kantunu Široke i Ulice od puča, je odrastao i živio te stvarao gotovo cijeli život.

Njegov je dom u Domovinskom ratu na blagdan sv. Nikole 6. 12. 99. pogodila neprijateljska granata. Palača je potpuno izgorjela, a gospar Ivo i od tog je tragičnog događaja u kojem su izgorjela i sva njegova djela, napravio izložbu i kulturnu atrakciju.

I danas su na zidovima ove palače podsjetnici na njezino stradanje u ratu.

Ivo Grbić završio je srednju učiteljsku školu, ali je veliki Ivo Dulčić u njemu prepoznao talent pa ga je najprije uputio u školu crtanja, a kasnije i na likovnu akademiju. Upisao je i diplomirao na grafičkom odsjeku 1956. godine.

Grbić je autor brojnih plakata, povelja, plaketa i drugih likovnih rješenja iz područja primijenjene umjetnosti za razne kulturne i znanstvene ustanove u Zagrebu, Dubrovniku i u drugim gradovima. Postavio je 31 samostalnu, te izlagao na preko 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Njegov je lik Svetog Vlaha na službenoj zastavi, kao i na službenom grbu Grada Dubrovnika, koji mu je 2001. godine dodijelio nagradu za životno djelo.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE