17.8 C
Dubrovnik
Utorak, 22 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaNakon dugo vremena u dubrovačko kazalište stiže opera -premijera „Madama Butterfly" u petak

Nakon dugo vremena u dubrovačko kazalište stiže opera -premijera „Madama Butterfly” u petak

Na današnjoj konferenciji za medije Kazalište Marina Držića najavilo je premijeru operu „Madama Butterfly” u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića, koja će se izvesti ovog petka.

Riječ je o koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Kazališta Marina Držića u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić, kazao je kako mu je ovo velika čast.

– Ovo je kazalište otvoreno 1864. Verdijevom operom. Opera je tada u kazalištima bila uobičajena, no s vremenom se to izgubilo. Hvala Senki Bulić i Marinu, koji su imali ideju da napravimo upravo ovakvu komornu operu. Hvala i Slobodanu Begiću i Orkestru koji su se odazvali. Ovakve koprodukcije podižu kvalitetu kazališta, nadam se da će se opere malo česšće naći na našoj pozornici.

Ravnatelj DSO-a Slobodan Begić istakno je kako je naše kazalište maleno, ali kako je jučer bio na probi i da je jako zadovoljanonim što je vidio i čuo.

– Želim nam puno uspjeha na premijeri i nadam se i budućoj suradnji, zaključio je Begić.

Dirigent Ivan Hut također je istaknuo kako mu je velika čast da ima priliku dirigirati „Madama Butterfly” doduše u smanjenoj orkestraciji, što zahtijeva jednu veću koncentraciju.

-Teatar jest malen, ali to daje jednu novu perspektivu radnji i operi. Napokon se Dubrovniku približava opera i nadam se da će ona postati redovni program., zaključio je Hut.

Redatelj i dramaturg Marin Blažević kazao je kako mu je drago mi je da je ova koprodukcija izazvala interes medija,a nada se i publike.

-Kad pomislimo na operu, pomislimo na spektakl i pjevače koji stoje na pozornici. U operi me kao i glazba uvijek jednako zanima i drama. Cilj mi je operom postići dramski intenzitet, kazao je te dodao.

-Često se događa da u manjim kazalištima kad se radi opera da se u nju pozivaju početnici ili umirovljenici. Mi smo to promijenili i napravili smo operu s vrhunskim pjevačima.

Tenor Aljaž Farasin, koji igra jednu od glavnih uloga kazao je mu je drago mi je što će, nakon 10 godina, opet nastupati u Dubrovniku, a premijera u petak bit će njgova 400-ta izvedba u karijeri i 40-a izvedba „Madama Butterfly”.

Sopranistica Anamarija Knego zahvalila je na pozivu i istaknula kako je čim je vidjela dubrovačko kazalište i pozornicu, rekla da je to pravo mjesto za ovu operu.

Mezzosopranistica Tereza Kusanović često dolazi u Grad gdje ima i dosta prijatelja, a smatra da je Blažević u ovom malom prostoru puno napravio.

-Dubrovnik zaslužuje operu i mislim da je ovo jako važan potez da se nakon dugo vremena postavi opera u kazalištu, zaključila je.

FOTO:Marijan Marinović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE