16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 22 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaSJEĆANJE SVIJETA: Predstavljen katalog izložbe koju je pogledalo 205 000 posjetitelja i...

SJEĆANJE SVIJETA: Predstavljen katalog izložbe koju je pogledalo 205 000 posjetitelja i koja će se teško ponoviti

U Kneževu dvoru danas je predstavljen dvojezični katalog na 155 stranica, koji prati izložbu „Dubrovnik i UNESCO“, koju su prema konceptu muzejske savjetnice Ivone Michl, realizirali Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku, a koju je dosad pogledalo čak 205 tisuća posjetitelja.

Prisutnima se u Dvoru obratio arhivist Zoran Perić, koji je prepričao kako je došlo upisa arhivskoga gradiva Dubrovačke Republike (1022. − 1808.) u UNESCO-ov registar Sjećanje svijeta, a potom i kako je realizirana ova izložba na kojoj su izložena 34 dokumenta iz arhiva, koji prikazuju diplomatsku aktivnost tadašnje male Republike, koja je aktivno sudjelovala u krojenju međunarodne politike. Pa su tako uz dubrovački Statut izložene i povelja Kulina bana, papinske bule, pismo engleskog kralja, ali i pismo zahvale Napoleona, kojemu je dubrovački senat čestitao na osvajanju Italije.

Ivona Michl, jedna od urednica kataloga, zahvalila je svim kolegama iz Muzeja i drugih institucija, koji su sudjelovali u realizaciji, kao i onima koji su posudili izloške. Istaknula kako je dosad izložbu pogledalo čak 205 tisuća posjetitelja.

Dubrovački su muzeji naime osigurali muzejske izloške na kojima su izloženi arhivski dokumenti te su izložili predmete iz svog fundusa, koji upotpunjuju i dočaravaju arhivsku građu.

Paula Zglav druga urednica kataloga, opisala je drugi dio izložbe povezan uz običaje, koji su proglašeni Svjetskom nematerijalnom baštinom, a u čijoj je kandidaturi sudjelovala i Hrvatska. Naime u dubrovačkom arhivu nađeni su dokumenti koji svjedoče o dubrovačkom čipkarstvu, sokolarstvu, umijeću gradnje suhozida, klapskom pjevanju, mediteranskoj prehrani, sezonskom seljenju stoke, ali i Festi sv. Vlaha te prikazani muzejskim izlošcima iz fundusa.

Dr. sc Ivica Martinović kazao je kako je ovdje riječ o iznimnoj izložbi koja spaja arhivske i muzejske artefakte, što nije nimalo lak zadatak. Istaknuo je kako je Federico Mayor Zaragoza, generalni direktor UNESCO-a od 1987. do 1999. taj koji je pokrenuo ova dva programa “Sjećanje svijeta” i “Popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva”. I to nedugo nakon što je 1992. posjetio ratom razoreni Dubrovnik.

Martinović je čestitao svima koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe istaknuvši kako će se nešto slično teško ponoviti.

Izložbu, na kojoj se i u virtualnoj stvarnosti može sudjelovati na procesiji sv. Vlaha u Dvoru možete pogledati do 31. listopada.

Podsjetimo središnjom godišnjom izložbom „DUBROVNIK I UNESCO“ obilježavaju se značajne obljetnice za dubrovačku povijest: 45. obljetnica upisa Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i 15. obljetnicu uvrštavanja Feste svetoga Vlaha, nebeskoga zaštitnika Dubrovnika, na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te nedavni upis arhivskoga gradiva Dubrovačke Republike (1022. − 1808.) na UNESCO-ov registar Sjećanje svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE