16.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 21 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaUNESCO-va GODINA Cijeli Grad slavi datume kojim je postao jedinstveno blago cijelog...

UNESCO-va GODINA Cijeli Grad slavi datume kojim je postao jedinstveno blago cijelog čovječanstva!

Dubrovnik će ovoga tjedna od, danas pa sve do nedjelje, obilježavati Godinu UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovniku, koju je proglasilo Gradsko vijeće, a povodom obilježavanja 45. obljetnice upisa Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. U sklopu središnje proslave održat će se preko 20 raznih događanja, uključujući izložbe, kvizove, projekcije dokumentarnih filmova, ali i međunarodnu znanstvenu konferenciju u organizaciji DPDS-a, otkrivanje znakova UNESCO-a na Pilama i Pločama, kao i Dani otvorenih vrata Dubrovačkih baštinskih institucija.

Program središnje proslave predstavili su danas u prostorima Društva prijatelja dubrovačke starine na Gundulićevoj poljani zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predsjednik DPDS-a, Vedran Kosović i pročelnica UO za kulturu, baštinu i turizam Julijana Antić Brautović, dok se ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek obratila putem video poruke.

“Ovo je godina u kojoj Dubrovnik obilježava 45. obljetnicu upisa Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, te godine dana od upisa arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na UNESCO-ovu listu Sjećanja svijeta. Drago mi je što je Dubrovnik na ovaj način odlučio obilježiti ovu godinu jer je upravo pripadnost svjetskog baštini uvelike obilježila način na koji se proteklih desetljeća Dubrovnik brinuo o kulturnoj baštini, jednim dijelom nakon potresa, drugim dijelom za vrijeme i nakon Domovinskog rata, a onda posebno posljednjih godina nakon usvajanja Plana upravljanja, kojim je Dubrovnik pokazao da može biti predvodnik u tome kako se može biti predvodnik u održivom upravljanju kulturnom baštinom. Hrvatska je iznimno privržena vrijednostima koje promoviraju UNESCO-ve konvencije. Imamo preko 32 dobra upisana na UNESCO-ve materijalne i nematerijalne popis, njegujemo i nacionalne registre. Nadam se da će i sva ova događanja koja će se ovaj tjedan odvijati u Dubrovniku dati jedan važan doprinos, kako bismo obilježili ove bitne obljetnice, ali i porazgovarali o onome što nas čeka ubuduće”, poručila je ministrica.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić predstavila je sva događanja koja su u sklopu godine UNESCO-ve svjetske baštine u Dubrovnika, ali i najavila događaje koji će se kroz ovaj tjedan odviti. Tepšić je napomenula da iako se u narednim danima odvija središnja proslava, da će događaji u okviru UNESCO-ve godine odvijati do kraja godine.

“Kroz obljetničku godinu pokušali smo obuhvatiti različite strukture naših stanovnika, različite razine organizacija i kreativnih organizacija kako bi dobili kvalitetan program i u tom smo uspjeli. No, ono što je još važnije htjeli smo poslati poruku da je dubrovačka baština živa baština i da su nju prigrlile sve generacije Dubrovčana”, kazala je Tepšić te istaknula kako Dubrovnik upisan UNESCO-ov Popis svjetske baštine 26. listopada 1979. godine, kako se ove godine navršava i 15 godine od upisa Feste sv. Vlaha na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te godina dana od upisa arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na UNESCO-vu listu Sjećanja svijeta.

“To naš Grad čini izuzetnim”, naglasila je.

Tepšić je podsjetila kako je kroz ovog godinu održano preko 180 raznih programa, da je kreiranju programa sudjelovalo više institucija, od Ministarstva kulture i medija, HAZU-a, Europe Nostre, Turističke zajednice, Državnog arhiva, Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovačke biskupije, Udruge povijesnih gradova, do kulturnih ustanova Grada Dubrovnika. Zamjenica gradonačelnika podsjetila je da u okviru ovog programa postavljena i otvorena središnja izložba Dubrovnik i UNESCO, kreirana u suradnji Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Dubrovnik, a koja je još uvijek otvorena za posjetitelje.

“Imali smo i poseban događaj koji smo prezentirali Plan upravljanja hrvatskoj javnosti, a na inicijativu Ministarstva kulture, a sa željom da to u čemu smo bili predvodnici podijelimo s kolegama i stavimo na raspolaganja sve naše resurse i iskustvo, a kako bi im bilo lakše u kreiranju vlastitih planova upravljanja, što je obveza svake UNESCO-ve zaštićene cjeline. I mi ćemo vrlo skoro krenuti u izradu novog Plana upravljanja, jer svi oni imaju svoje rokove”, kazala je danas Tepšić.

Među programima koje je Tepšić istaknula, a koji su se već održali je i kviz za učenike osnovnih škola “Koliko poznamo UNESCO-v grad”, na kojem su pobijedili učenici OŠ Marina Getaldića i za to su nagrađeni putovanjem u Krakov.

“Bio je to međunarodni susret edukativno-radioničkog tipa na kojem su participirali gradovi svjetske baštine iz ovog dijela Europe. Rekli su da im je bilo jako lijepo i korisno. Kviz se nastavlja i kroz sljedeći tjedan i sigurna sam da će postati tradicionalna i da će buduće generacije sudjelovati u njemu”, poručila je zamjenica gradonačelnik.

Tepšić se potom osvrnula na događaje koji nas kroz ovaj tjedan očekuju.

Ove subote, 26. listopada održat će se Dani otvorenih vrata Dubrovačkih baštinskih institucija, a svim posjetiteljima omogućen je besplatan ulaz na zidine, u muzeje i galerije Grada, Muzej Franjevačkog samostana, Muzej Dominikanskog samostana, Sinagogu i Riznicu Katedrale.

Istoga dana, u 10:30 otkrit će se UNESCO-vi simboli na ulazima u Grad, na Pilama i Pločama.

“Mi jesmo grad UNESCO-a, ali to do sada nismo nigdje imali istaknuto. Hvala Konzervatorskog odjelu Dubrovnik, hvala Ministarstvu kulture na potpore. Uspjeli smo dobiti sve suglasnosti i dozvole. Znak je izrađen i postavljen, a mi ćemo ga otkriti svečano na Pilama”, kazala je Tepšić.

U Kneževu dvoru će se ove subote svečano uručiti nagrada organizacije Europa Nostra Društvu prijatelja dubrovačke starine, a navečer će se Kazalištu Marina Držića održati glazbeno- scenski program „Zar san slobode još ti ne da spati?“, s dubrovačkim izvođačima i djecom.

Među programima koje je Tepšić izdvojila su i projekcije dokumentarnih filmova iz arhive HRT-a , Tonka Jovića i Ivice Prlendera, večeras u Kino Slobodi, dokumentarac Marin Držić: hrvatski Shakespeare sutra navečer u Domu Marina Držića. Riječ je zapravo o dokumentarnom filmu o projektu održanom u Nacionalnoj knjižnici Braidense u Milanu.

Predsjednik Društva prijatelja Dubrovačke starine, Vedran Kosović, pobliže je predstavio međunarodnu znanstvenu konferenciju koja će se održati ovih dana u Dubrovniku.

“Suorganizator konferencije uz Društvo prijatelja je i Županijski zavod za prostorno uređenja na čelu s našom članicom Marinom Oreb, koja je tu unijela puno truda i stručnog znanja. Grad je objeručke prihvatio našu ideju o organizaciji stručne konferencije. U Društvu smatramo da je osim posla obnove i prezentacije spomeničke baštine, naš zadatak i u javnom prostoru otvarati teme koje nas bole, koje nas žuljaju, a o kojim treba razgovarati i koje doprinose tome da se bolje čuva spomenička baština. Ono što je bitno jest da dolazi do promjene u načinu štićenja prostora. Sad će prostorno – planska dokumentacija preuzeti puno veću ulogu u štićenju prostor i morat će biti izrađena na puno detaljnijem nivou. Činjenica je da nam tu nedostaje prakse i upravo će ova konferencija imati i radionice kojima je cilj obrazovati ljude i prikazati im prakse nekih europskih gradova, kako bi svi skupa doprinijeli zaštiti prostora. Kroz povijest Društva susrećemo se s negativnim utjecajima na baštinu i uvijek se to pokušavalo pojedinačno riješiti, mislim da je ovaj pristup zaštiti spomeničke baštine potreban i bitan. Mislim da su Dubrovnik i Društvo preteče mnogo toga, želimo i dalje ići naprijed”, kazao je te se potom osvrnuo na Plan upravljanja.

“Dubrovnik je preteča kad je riječ Plan upravljanja, a Društvo u tome također sudjeluje i priča o problemima baštine i planiranja. Europa Nostra nam je obilježila ovaj tjedan. Možda nekad mislite da se o tome puno priča, ali jednostavno oni imaju svoje protokole. Ovaj događaju u subotu je prilika da se članstvo okupi, jer je članstvo tu nagradu iznijelo. Nagrada je to za sve članove Društva, od njegovog osnutka do danas”, poručio je Kosović.

Prezentaciju o Godini UNESO-ve svjetke baštine u Dubrovniku možete pogledati ovdje.

Program Godina UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku – središnja proslava možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE