18.8 C
Dubrovnik
Subota, 19 listopada, 2024
NaslovnicaLifestylePlod maginje krije razlog zbog koje se naziva - "jedem samo jedan"

Plod maginje krije razlog zbog koje se naziva – “jedem samo jedan”

Plod maginje ili manjige je okrugao, u zrelom stanju, krajem listopada, narančasto-crvene boje, koji je i po bobi i po obliku sličan plodu pitomih vrtnih jagoda, a s vanjske strane je bradavičast. Proces sazrijevanja plodova obavlja se postepeno tako da se na stablu u isto vrijeme nalaze i zeleni, žuti, narančasti i crveni plodovi.

Pažljivo s količinom

Istovremeno se na stablu nalaze i zreli plodovi i lijepi bijeli ili roza zvonasti cvjetovi u grozdovima, vrlo slični vrijesu, medonosni koje rado posjećuju kukci, a naročito pčele. Iz bijelih grozdastih cvatova razvijaju se cvjetovi, koji će za godinu dana postati plodovi manjige.

Zreli plodovi su jestivi i ukusni, ali konzumiranjem veće količine svježih plodova mogu se izazvati probavne smetnje, jer se u organizmu oslobađa alkohol manitol, što izaziva i laganu opijenost i vrtoglavicu.

Latinski naziv još od davnina nas uči da sam naziv biljke „unido“, što dolazi od „unium tantum edo“ a na latinskom znači „jedem samo jedan“.

Plod je bogat šećerom, uglavnom glukozom i fruktozom, a specifičnoj aromi ploda najviše doprinose C vitamin, jabučna i gelna kiselina. Najnovija istraživanja svježeg ploda ukazuju na visok udio nutritivnih antioksidansa – flavonoida, vitamina C, E i karetenoida.

S obzirom na bogatstvo sadržaja bioaktivnih komponenata, već pomalo zaboravljeni i prezreni plodovi manjige u posljednjih nekoliko godina postaju visoko vrijedna namirnica.

Pripravci od ljetnog izboja – lista planike, kao što su dekot, ekstrakt i macerat koriste se kao diuretik, ali i kao sredstvo za liječenje arterijske hipertenzije. Tanini iz lista manjige koristili su se za štavljenje kože.

Liker i marmelada od manjige

Za pripremu likera svježe ubrane posve zrele plodove manjige zgnječit ćete i staviti u staklenu bocu širokog otvora, dodat ćete isto toliku količinu šećera, koji ćete prethodno na laganoj vatri otopiti i dodati dvostruko veću količinu rakije lozovače ili koje druge voćne rakije.

Staklenku ćete dobro zatvoriti, da ne hlapi, svakog dana dobro protresti da se masa promiješa, držati na svijetlom mjestu na temperaturi od oko 15 stupnjeva C najmanje 30 dana, nakon čega ćete liker procijediti i preliti u boce.

Pekmez ili marmelada od manjiga izvrsne je kvalitete, a spravlja se tako da se zreli plodovi, svježe ubrani zgnječe, doda od ukupne mase manjiga ¼ oguljenih i na sitno isjeckanih jabuka i stavi kuhati 30 minuta, na laganoj vatri uz stalno miješanje. Nakon što su manjige omekšale, procijedite ih kako biste odstranili sjemenke, nakon čega procijeđenu masu ponovno stavite kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje još 30 minuta. Nakon što se masa skuhala, dodajte na kilogram kuhane mase kilogram šećera, te nastavite kuhati još desetak minuta dok se šećer ne otopi i limunska kora ne prožme s manjigama.

Kuhanu marmeladu stavite u staklene boce i odmah poklopite i okrenite bocu na poklopac.

izvor: Maslinar

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE