18.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaLifestyle72 SATA BEZ KOMPROMISA Ovoga vikenda tisuće će mladih u zelenim majicama...

72 SATA BEZ KOMPROMISA Ovoga vikenda tisuće će mladih u zelenim majicama izaći na ulice

Od 17. do 20. listopada na ulice će izaći tisuće mladih u zelenim majicama u sklopu projekta 72 sata bez kompromisa, a Dubrovnik slavi svoju jubilarnu desetu godinu uključenosti u ovaj projekt.

72 sata bez kompromisa je nacionalni volonterski projekt mladih kojemu je na prvom mjestu animiranje mladih i promicanje solidarnosti, zajedništva, kreativnosti i volonterstva. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 90.-ih godina i od tada okuplja desetke tisuća mladih diljem Europe. Kroz 72 sata mladi zajedničkim snagama mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. U Europi ga provodi deset zemalja. Kao što sam naziv kaže, jedan od ciljeva projekta je beskompromisnost koja znači da se mladi svojom pojavom stavljaju na raspolaganje te određuju prema slučajnom rasporedu mjesto na kojem će dati svoje vrijeme i sposobnosti. Projekt potiče mlade na inicijativu i društveni angažman, razvoj vještina i talenata, rad na dobrobit društvene zajednice, pomoć ljudima u potrebi i promicanje društvene solidarnosti, podizanje svijesti o brizi za okoliš te nacionalna pokretljivost.

Do sada u posljednjih jedanaest godina u Hrvatskoj je ostvareno preko 1 500 volonterskih akcija (radne, ekološke i socijalne) na kojima je volontiralo preko 10 000 mladih volontera u suradnji s preko 500 različitih institucija (udruge, domovi za starije i nemoćne, osnovnim školama, dječjim domovima, parkovima prirode, pučkim kuhinjama, knjižnicama, centrima za rehabilitaciju,…). 72 sata nekoliko tisuća mladih beskompromisno stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje za dobrobit svoje zajednice. Kroz tri dana ostvaruju se različite aktivnosti, posjete različitim ranjivim skupinama društva (beskućnicima, starijim i nemoćnim osobama, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, osobama s intelektualnim teškoćama, djeci s teškoćama u razvoju, osobama niskog socioekonomskog statusa), čišćenje i ličenje stambenih prostora, ekološke akcije čišćenja okoliša, prikupljanje sredstava za oboljele, kreativne, zabavne i edukativne radionice, medijski projekti i druge aktivnosti. Prema evaluacijama dosadašnjih provedenih projekata, više od 60% sudionika koji su prvi puta volontirali na samom projektu su i nastavili volontirati tijekom ostatka godine u raznim institucijama. Time projekt zaista uspješno ostvaruje svoj cilj promocije volonterstva.

Val volontiranja i zelenih majica svake godine je dolazio u novi grad diljem Lijepe naše, a ove godine u projektu sudjeluju 19 gradova: Dubrovnik, Metković, Sinj, Split, Zadar, Zagreb, Sisak, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar, Belišće, Vinkovci, Križevci, Karlovac, Rijeka, Krk, Šibenik, Đakovo i Vrgorac te 2 općine (Vela Luka i Suhopolje).

U Dubrovniku se projekt po deseti put održava u organizaciji Studentskog katoličkog centra Dubrovnik (SKAC_DU) uz podršku Caritasa Dubrovačke biskupije i Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije.

FOTO: arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE