18.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 21 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaOtvorenje izložbe Dudov svilac u Konavlima u Prirodoslovnom muzeju

Otvorenje izložbe Dudov svilac u Konavlima u Prirodoslovnom muzeju

Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Muzeji i galerije Konavala pozivaju na otvorenje izložbe Dudov svilac u Konavlima, u ponedjeljak, 21. listopada u 18.30 sati, u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Ova izložba rezultat je prve međuinstitucionalne suradnje ustanova u kulturi, Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Muzeja i galerija Konavala, a bit će otvorena u sklopu središnje proslave godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku.

Riječ je o redizajnu izložbe Svilac, svila, svilica autorice Antonije Rusković Radonić, koja se održala 2017. godine u Zavičajnom muzeju Konavala, a  autorice redizajna su viša kustosica Muzeja i galerija Konavala Jelena Beželj te akademska slikarica Anita Arbulić Vujasin.

Svila je tanko prirodno proteinsko vlakno koje proizvode razne životinje. Proizvode je pčele za pojačanje voštanih stijenki, stršljeni za zatvaranje legla ili pak mravi za gradnju gnijezda. No njihova svila nije dovoljno čvrsta da bi ju ljudi koristili. Svilu koju poznajemo u tekstilnoj proizvodnji proizvode prelci. To su uglavnom noćni leptiri, krupnih, dlakavih tijela koji teško lete. Razlikuje se oko 500 prelaca, a najpoznatija vrsta domaćeg prelca je dudov svilac (Bombyx mori).

Razvoj dudova svilca sastoji se od četiri životne faze: jajašce, gusjenica, kukuljica, leptir. Hrani se isključivo murvinim (dudovim) lišćem, a prosječna gusjenica dudova svilca u procesu izrade kukuljice oplete oko 1500 metara svilene niti nejednake kvalitete.

U Konavlima je proizvodnja svile vrlo stara i osobna. Tradicionalno su svilu proizvodile samo djevojke do udaje za ukrašavanje vlastitog ruha. No osim za ruho, koristila se za podvezivanje pupka tek rođenoj djeci i za vezivanje ruku i nogu mrtvacima na ukopu. Tako je bila prisutna u svim aspektima života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE