18.8 C
Dubrovnik
Petak, 18 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiLuko Brailo, ENEMO-v promatrač na predsjedničkim izborima u Moldaviji

Luko Brailo, ENEMO-v promatrač na predsjedničkim izborima u Moldaviji

Naš kolega Luko Brailo otputovao je u Kišinjev, gdje će biti u sastavu međunarodnog promatračkog tima, u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora kao i Ustavnog referenduma o  članstvu Moldavije  u Europskoj uniji, koji se u toj zemlji održavaju u nedjelju, 20. listopada.

Kao aktivist GONG-a Brailo i njegovi kolege će biti dijelom  promatračke misije nevladinih udruga civilnog društva s područja jugoistočne i središnje Europe te još nekoliko zemalja.  Izbore će pratiti pod okriljem ENEMO-a, odnosno European Network of Election Monitoring Organizations, čije je sjedište u Podgorici.

U članstvu ENEMO-a je dvadesetak nevladinih udruga iz Albanije, Armenije, Azerbajdžana, BiH, Gruzije, Hrvatske, Kazahstana, Kosova, Kirgistana, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Ukrajine… Poput hrvatskog GONG-a nevladine organizacije iz spomenutih zemalja već godinama uspješno djeluju u unapređenju i transparentnosti izbornih procesa.

Na nedjeljnim izborima ENEMO-vih 30-ak promatrača djelovat će u glavnom moldavijskom gradu Kišinjevu, te Baltiju i Comratu, kao najreprezentativnijim središtima zemlje smještene između Ukrajine i Rumunjske koja je i u geopolitičkoj zoni interesa Putinove Rusije.  

Brailu su ovo treći ENEMO-vi izbori: prije deset godina bio je promatrač ove organizacije na tadašnjim izvanrednim ukrajinskim parlamentarnim izborima u Harkivu, dok je 2019. u Kijevu pratio pobjedu aktualnog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.   

Moldavijsko članstvo u EU je kamen temeljac politike Maie Sandu kojoj predsjednički mandat istječe krajem prosinca ove godine. Prozapadno orijentirana čelnica Moldavije, pokazuju ankete, favoritkinja je nadolazećih predsjedničkih izbora. Bude li trebalo konačnu odluku tko će voditi Moldaviju u idućem razdoblju tamošnji birači donijet će u drugom krugu, 3. studenoga ove godine. 

FOTO:arhiva

FOTO:arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE