22.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 16 listopada, 2024
NaslovnicaKulturaSusret i radionica s Mašom Kolanović, jednom od najčitanijih hrvatskih književnica u...

Susret i radionica s Mašom Kolanović, jednom od najčitanijih hrvatskih književnica u Lazaretima

Književna radionica s jednom od najčitanijih hrvatskih književnica, Mašom Kolanović, održat će se u 5. lađi Lazareta, u petak, 18 listopada u 18. sati, u organizaciji Dubrovačke baštine.

Radionica je zamišljena kao književni susret koji će, umjesto da budu pasivni slušači, voditi  učenici srednjih škola. Učenici će ranije uz mentorstvo svojih profesorica hrvatskog jezika imati zadatak pročitati priču ”Živi zakopani” iz zbirke ”Poštovani kukci i druge jezive priče” i još jednu priču po izboru te osmisliti pitanja za susret s književnicom. Kako se priča ”Živi zakopani” bavi temom tranzicijskih promjena i masovnog turizma u Dubrovniku, učenici će se u razgovoru sa spisateljicom dotaknuti tema kao što su odnos masovnog turizma i kulturne baštine, života građana u povijesnoj jezgri grada, izgleda i percepcije grada i sl.

Maša Kolanović (Zagreb, 1979.) radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi te knjige fikcije: Pijavice za usamljene, Sloboština Barbie, Jamerika: trip, Poštovani kukci i druge jezive priče. Njezina književna djela stalno se nalaze među najčitanijim proznim naslovima u Hrvatskoj.

Članica je ili voditeljica mnogih znanstvenih projekta vezanih uz izučavanje hrvatskog jezika i književnosti. Za svoj znanstveni rad 2010. godine nagrađena je godišnjom nagradom za znanstvene novake Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa iz područja humanističkih znanosti. Za svoj književni rad nagrađena je nagradom publike pulskog sajma knjiga ”Libar za vajk” (2019), godišnjom nagradom za književnost Vladimir Nazor (2020) te nagradom Europske Unije za književnost (2020). Za članicu suradnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrana je 19. svibnja 2022.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE