24.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 16 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiFOTO: Dubrovnik je zacjevljenjem hidrotehničkog tunela kroz Srđ dobio apsolutnu sigurnost opskrbe...

FOTO: Dubrovnik je zacjevljenjem hidrotehničkog tunela kroz Srđ dobio apsolutnu sigurnost opskrbe čistom vodom

Iako građani vjerojatno nikad neće njime proći, hidrotehnički tunel, dug 3 kilometra, kojim se s pročistača u Komolcu do Grada dovodi pitka voda, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih objekata u Dubrovniku. Danas je on potpuno zacijevljen, a ta investicija o kojoj se dugo govorilo stajala je čak 2,7 milijuna eura. Završeni tunel obišli su danas novinari u društvu gradonačelnika Mata Frankovića, predsjednika Uprave Vodovoda Lukše Matušića i člana uprave Vicka Begovića sa suradnicima.

-Danas smo obišli završetak radova na “Tenderu 3” zacjevljivanja hidrotehničkog tunela ispod Srđa. Radi se o tunelu duljine 3 kilometra, koji opskrbljuje Grad Dubrovnik pitkom vodom od uređaja u Komolcu do ove lokacije. To je bio prirodan slijed nakon puštanja u rad pročistača pitke vode u Komolcu, prije pet godina. Jedini smo grad u Dalmaciji koji ima pročistač i treba istaknuti kako mi više nemamo problema sa zamućenjem vode, a sjetit ćemo se kako je to bilo prije i kako je i sad u drugim gradovima, nakon ekstremnih padalina. Radovi na zacjevljivanju tunela su bili zahtjevni jer se radilo u poprilično skučenom prostoru u uvjetima gdje teška mehanizacija ne može pristupiti i gdje se gotovo sve radilo ručno. Izvođač je imao mali vlakić, kojim je uvozio i izvozio materijal, a vrijednost investicije je 2,7 milijuna eura. Ovaj je tunel napravljen prije 64 godine. I evo sad smo napravili jednu veliku investiciju, kojom ovaj cjevovod zadovoljava sve najnovije europske direktive i nove pravilnike koji će izaći, a tiču se vode za ljudsku potrošnju, istaknuo je Lukša Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako se o zacjevljivanju ovog tunela govorilo dugo, još kad je on bio predsjednik Gradskog vijeća, no evo danas je investicija gotova.

-Prošlo je točno 64 godine od kad je tunel prvi put pušten u pogon do potpunog zacjevljenja ovog iznimno važnog infrastrukturnog objekta, koliko je on važan govori njegova vrijednost od 2,7 milijuna eura. To je nešto što naši sugrađani ne vide, ali trebaju znati i znaju da piju čistu, pitku vodu. Brojni gradovi nakon većih padalina imaju problema sa zamućenjem, a to s Dubrovnikom više nije slučaj. Uspješno smo završili projekt pročistača, koji nam je tu sigurnost omogućio. Sjetit ćete se kakvog smo ga naslijedili na temeljnoj ploči, a danas pročistač uspješno funkcionira. Još dok sam ja bio predsjednik Gradskog vijeća, a Matušić gradski vijećnik konstantno se pričalo o potrebi zacjevljenja hidrotehničkog tunela. Pričalo se o opasnim procjednim vodama, da će to raditi golferi… Mi smo zahvaljujući europskim sredstvima i umješnošću ove uprave Vodovoda, koja je pokazala da zna realizirati ključne projekte, uspjeli. Ovo nije projekt koji građani vide, ali je ogroman iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave isprave pitke vode do građana, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme koji su svakim danom sve veći i veći. Velika čestitka Upravi Vodovoda, ali i tvrtki Mani CO, našoj lokalnoj tvrtki koja je radila ovaj i neke druge projekte i to uspješno dovršila, istaknuo je Franković.

Lukša Matušić istaknuo je kako se ostali projekti Aglomeracije nastavljaju.

-Novi cjevovodi se grade, a i dalje ima kritičnih točaka, na kojima se događaju gubitci vode, no riješili smo mnoge kritične točke. Sjetit ćete se puknuća na Lapadskoj obali, ispred RK Minčeta, to smo riješili pa i kroz staru gradsku jezgru. U usporedbi s drugim gradovima u vrhu smo što se tiče sprječavanja gubitaka vode, iza Aglomeracije očekujemo da to bude još puno bolje, kazao je Matušić i najavio skori obilazak gradske kanalizacije u povijesnoj jezgri gdje su se, nakon sezone, nastavili radovi.

-Tim tunelima zadnjih 500 godina nitko nije prošetao, kazao je Matušić te dodao kako uz sve ove projekte kojima je iznimno povećan standard komunalne usluge, cijena vode još od 2016. nije porasla.

Vicko Begović istaknuo je kako je zacjevljenje bilo potrebno jer je bilo važno da se sustav od pročistača do vodosprema potpuno zatvori, kako bi se onemogućilo moguće onečišćenje od procjednih voda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE