22.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 14 listopada, 2024
NaslovnicaLifestyleCiklus predavanja "Jedinstvene priče iz arhiva Republike" započinje predavanje dr. sc. Relje...

Ciklus predavanja “Jedinstvene priče iz arhiva Republike” započinje predavanje dr. sc. Relje Seferovića

Predavanje „Dubrovački arhiv kao vrelo za crkvenu povijest: pristupi i postignuća“ dr. sc. Relje Seferović održat će se u utorak, 15.10.2024. u 19 h u Lazaretima (5. lađa).

Istraživaču crkvene povijesti Dubrovnika i dubrovačkog kraja na raspolaganju je pravo obilje dostupnih izvora iz materijalne kulture (arhitektura crkvenih zdanja, likovna i glazbena umjetnost), usmene predaje (tradicijske molitve i zagovori, procesije, terminologija, izbor osobnih imena) i pisanih tragova (pravni i historiografski spisi, književnost i filozofsko-teološke rasprave). S obzirom na stvaralaštvo očuvano u višestoljetnom kronološkom rasponu, opravdano je izabrati Državni arhiv u Dubrovniku kao polazišnu točku na putu kroz razne aspekte prebogate dubrovačke crkvene prošlosti.

Ovo je prvo predavanje iz ciklusa „JEDINSTVENE PRIČE IZ ARHIVA REPUBLIKE“ kojim se Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovačka baština pridružuju proslavi uvrštenja arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na UNESCO-vu listu „Sjećanje svijeta“  i „Godine UNESCO-ve svjetske baštine“ u Dubrovniku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE