20.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 14 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiMLJETSKO NASLJEĐE Vršu svog oca Ane Mljećka poklanja dubrovačkom Akvariju

MLJETSKO NASLJEĐE Vršu svog oca Ane Mljećka poklanja dubrovačkom Akvariju

MLJETSKA VRŠA, ručno napravljeni tradicijski mljetski ribarski alat postat će od 23. listopada sastavni dio postave dubrovačkog Akvarija. Ane Stražičić Rodriguez donirat će Institutu za pomorstvo i priobalje dio svoje obiteljske “srebrnine” kako bi se sačuvala uspomena na mljetsku ribolovnu tradiciju i način života.

Vršu je ispleo Anin otac, mljetski ribar Ilija Stražičić Miše 1968. godine i s njome je ribao sve do kraja svoga života 1997. Za očuvati njen originalni izgled potrebno je držati je u suhom prostoru uspravno.

Jedini uvjet ove donacije je bila da ova mljetska vrša mora biti izložena u prostoru Akvarija u Dubrovniku kako bi upoznali širu javnost s ribolovnim nasljeđem u dubrovačkom kraju kroz 2 tisućljeća i s vještinama ribara s otoka Mljeta koji su ručno radili ovakve ribarske alate od prirodnog materijala.

Mljetsku vršu kao i ostali tradicijski ribarski alat sa kojim se ribalo stoljećima trebalo bi staviti pod zaštitu kao nematerijalnu kulturnu baštinu. A da ovo tradicijsko kulturno nasljeđe ne pođe u zaborav bilo bi poželjno da se organiziraju škole pletenja mljetskih vršava, armivanje i krpljenje mriježa i ričijaka – mišljenje je donatorice koju mnogi znaju kao Anu Mljećku.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE