17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 14 listopada, 2024
NaslovnicaKultura"Dva u jedan" - u Krapini otvorena izložba dviju keramičarki koje su...

“Dva u jedan” – u Krapini otvorena izložba dviju keramičarki koje su spojile Dubrovnik i Osijek, jug i sjever Hrvatske

U Galeriji grada Krapine sinoć je otvorena izložba umjetničke keramike pod nazivom “Dva u jedan” koju je postavio dubrovački kolekcionar i likovni kritičar Andrija Seifried spojivši radove dubrovačke keramičarke Lucije Perojević i osječke umjetnice Biserke Orešković.

-Izložba donosi dijalog dvaju različitih pristupa keramici, gdje svaka umjetnica na svoj način istražuje i preispituje granice ovog tradicionalnog medija kroz suvremene umjetničke prakse. Lucija i Biserka izuzetno su kreativne individualne osobnosti, ne samo po karakteru već i po rukopisu u keramici, isti materijal oblikuju rukom na potpuno različit i sebi svojstven način, naglasio je Seifried, dodavši kako se u djelu autora prepoznaje njegov karakter i intelektualni izričaj.

U radu Lucije Perojević koji prati od njenih samih početaka, prepoznaje se “lirska nota suptilnog iskonskog ženskog rukopisa, Lucija glini prilazi osjećajem i dušom, a kroz crtež ukazuje na istančanost i raskoš crtačkog umijeća”, zapisuje u katalogu Seifried.

Izabrani radovi Biserke Orešković koja se relativno nedavno počela baviti keramikom ukazuju na njen “skulpturalni” pristup, te posve različit izričaj u istom materijalu.

No, spoj dvaju izuzetnih talenata i promišljanja o procesu nastajanja do konačnice keramičkog naboja – zaključuje kustos izložbe Seifried.

Nazočne na izložbi je pozdravila Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina, otvorio ju je Ivica Hršak, zamjenik gradonačelnika Krapine, a u prigodnom glazbenom programu nastupili su polaznici Osnovne glazbene škole pri OŠ Augusta Cesarca iz Krapine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE