20.8 C
Dubrovnik
Subota, 19 listopada, 2024
NaslovnicaVijestiGrlić Radman je u svojoj izjavi najviše prozivao predsjednika Milanovića koji nije...

Grlić Radman je u svojoj izjavi najviše prozivao predsjednika Milanovića koji nije ni pozvan u Dubrovnik

Ministar vanjskih poslova Hrvatske, Goran Grlić Radman koji sudjeluje u Hotelu Excelsior na summitu podrške Ukrajini se osvrnuo na ciljeve deklaracije, a i na činjenicu da u Dubrovniku nema našeg predsjednika Zorana Milanovića.

-“Ovo je do sada po broju prisutnih dužnosnika najjači summit, što ide u prilog činjenici da se prepoznaju napori hrvatske Vlade u snažnoj, nedvosmislenoj, vjerodostojnoj pomoći Ukrajini. Od prvog dana Vlada je konstruktivna, ima kredibilitet koji je prepoznat, svi koji su pozvani su se odazvali. Što se tiče predsjednika Milanovića on ima svoje događaje, svoje formate, sudjeluje u procesu Brdo-Brijuni u Crnoj Gori. Ovo je događaj kojeg je organizirala Vlada“, kazao je danas u Dubrovniku ministar vanjskih poslova Grlić Radman.

„Ne znam bi li bilo bolje da je predsjednik Milanović ovdje danas, a s obzirom na njegove izjave mislim da bi on samo pokvario ovaj summit. One su vrlo kontroverzne. U nekom trenutku on je neutralan i nesvrstan, pa onda opet uspoređuje Putina i Netanyahua, svašta smo tu čuli. Čovjek koji se nalazi u Crnoj Gori, a ne prepoznaje gdje je došao. Čovjek koji je bio gost Hrvatskog nacionalnog vijeća. Nismo vidjeli da je obišao logor Morinj, da je položio vijenca, upalio svijeću, vidjeli smo da se slikao iza broda koji je ukraden…Prema tome što govoriti o politici, predsjednik je koji ne zna koje su mu dužnosti i što bi zapravo trebao raditi. Sve što radi, radi na štetu hrvatskih nacionalnih interesa. On svojim izjavama nastoji učinit štetu hrvatskoj reputaciji“, kazao je o predsjedniku Milanoviću, koji nije pozvan na današnji summit.

O Dubrovačkoj deklaraciji

Očekuje se da će zemlje sudionice današnjeg summita potpisati Dubrovačku deklaraciju.

„Ovo je deklaracija, ona je izjava koja se treba usuglasiti sa svima koji su ovdje pozvani. Ona je u odnosu na prethodno potpisane deklaracije nadogradnja ranijih“, kazao je.

O dolasku predsjednika Aleksandra Vučića u Dubrovnik

Novinari su Grlića Radman danas pitali je li predsjednik Vučić svoj dolazak u Dubrovnik uvjetovao time da se sankcije Rusiji ne spominju u tekstu deklaracije.

„Ne znam o tome ništa. Idemo pričekati završetak summita. Vidjet ćete deklaraciju, koja će svima vama biti prezentirana. Nije mi poznato da je bilo uvjeta. Svaka deklaracija je rezultat dogovora strana koji sudjeluju na određenom događaju, pa tako će i ova“, kazao je Grlić Radman te dodao kako se deklaracija još uvijek usuglašava.

Ukrajina i NATO

Novinare je zanimalo i hoće li Hrvatska podržati ulazak Ukrajine u NATO savez i pod kojim uvjetima.

„Hrvatska je već dala svoje stajalište prošle godine. Mi smo osnovali NATO vijeće za Ukrajinu i to je veliki iskorak. Podržavamo sve ambicije koje ima Ukrajine, prije svega to je članstvo u EU i budući ulazak u NATO kad sve okolnosti budu ispunjenje“, kazao je.
Novinari su kazali kako svjetski mediji navode kako je Zelenski došao u Dubrovniku pod pritiskom, odnosno da ga se nagovara da pristane ne neortodoksni plan koji bi uključivao garanciju priključivanja NATO savezu i pristanak na aktualno stanje na frontu.

„Svi bi htjeli vidjeti završetak agresije, jer ona nikome ne odgovara. Svi želimo vidjeti pravedan mir i procesuiranje ratnih zločina. Naravno da postoji mirovna formula koju Hrvatska podržava, ali sve ono što pridonosi miru i budućem dijalogu i što može pridonijeti završetku agresije, sigurno ćemo to podržati. Na stolu su razni prijedlozi, ali Ukrajina je napadnuta i ona prva može postavljati određene uvjete“, kazao je ministar.

Novinari su Grlića Radmana pitali i je li Zelenski komentirao jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića u Tivtu, gdje je kazao da su NATO vojnici prisutni u Ukrajinu.

„U pet godina svog mandata predsjednik Milanović nije napravio ništa na vanjskom planu, osim što sramoti Hrvatsku. Nije primio niti jednog državnika. On tvrdoglavo i uporno ponavlja jednu te istu laž, obmanjuje i zastrašuje Hrvatsku javnost krivotvorinama. Ovdje govorimo o Hrvatskoj kao članici NATO saveza. Iskrivljuju se teze. Nije bilo razgovora o sudjelovanju hrvatskih vojnika u Ukrajini, niti je NATO o tome razmišljao, već da bi se u Njemačkoj osnovalo sjedište gdje bi se obučavalo. Pomoći ćemo u tom sjedištu NATO u Wis Badenu u Njemačkoj sa svojim iskustvom, i to sa dva časnika hrvatske vojske“, kazao je Grlić Radman.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE