18.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 6 listopada, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluObiteljska tradicija pčelarstva u modernom pogonu u Župi dubrovačkoj opremljenom EU sredstvima

Obiteljska tradicija pčelarstva u modernom pogonu u Župi dubrovačkoj opremljenom EU sredstvima

Medardo d. o. o. mala je obiteljska tvrtka sa sjedištem u Župi dubrovačkoj. Iznikla je iz obiteljske tradicije bavljenja pčelarstvom, a ljubav prema pčelama i vrhunskom medu vodila ih je do stalnog istraživanja i učenja. Tako su, malo po malo, nakon dvadeset godina tradicije meda, krenuli i u svijet čarobne prirodne kozmetike. Najnoviji je to projekt kojeg su pokrenuli uz pomoć Europske Unije i Ministarstva poljoprivrede RH.

O prirodnoj kozmetici na bazi pčelinjih proizvoda, ali i medu samom i njegovoj važnosti u našoj svakodnevici čut ćemo više tijekom Dana otvorenih vrata u sklopu Good Food Festivala na kojem prvi put sudjeluju, a dotad smo ‘zavirili’ u ovaj mali, ali izuzetan pogon u Župi dubrovačkoj!

Kako ste se odlučili na proizvodnju prirodne kozmetike na bazi meda? Što sve imate u svojoj ponudi?

Na proizvodnju kozmetike na bazi meda smo se odlučili jer smo predani pčelari već nekoliko generacija i zaljubljenici u sve prirodno i čisto što čovjek može konzumirati iz prirode. Već smo imali proizvodnju i prodaju pčelinjih proizvoda, lokalnih namaza i pića. Tako da je prirodna kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda bila logičan nastavak i i lijep izazov u koji smo uložili puno truda i pozitivne energije. U ponudi prirodne kozmetike imamo balzame za usne, sapune, kreme za ruke, losione za tijelo te serum za lice. Svi su proizvodi obogaćeni pčelinjim produktima te imaju miris i naziv koji potječe od eteričnih ulja mandarine, lavande ili ružmarina. Također smo trenutno u razvoju dvadeset novih proizvoda koji će na proljeće izaći na tržište.

Potražite nas i na Instagramu: https://www.instagram.com/honeydu_natural_cosmetics/

Po čemu je vaša kozmetika HoneyDu posebna? Znamo da je med dobar za naše zdravlje, koje su blagodati za kožu?

HoneyDu kozmetika je posebna po tome što je čista, oslobođena opterećivajućih sastojaka koji ne doprinose zdravlju naše kože. Istodobno posjeduje blagodatne sastojke koje nam daju pčele, a oni hidratiziraju, umiruju i njeguju kožu bez da joj narušavanju prirođenu ravnotežu.

U Dubrovniku je proizvodnja postala gotovo pa egzotičan pojam, a vi upravo proizvodite i to sve na krajnjem jugu? Gdje se radi med, a gdje ostali proizvodi?

Tako je, sretni smo što se bavimo upravo proizvodnjom na našem jugu. Med proizvode naše pčelice na dva pčelinjaka u Konavlima, a pakiramo ga u našem proizvodnom pogonu u Župi dubrovačkoj. Također u istom prostoru u Župi dubrovačkoj je pogon za proizvodnju prirodne kozmetike u kome naše ljudske pčelice vrijedno proizvode i pakiraju kozmetičke proizvode. Upravo taj pogon je ‘zvijezda’ ovogodišnjeg Good Food Festivala.

Ove godine prirodni uvjeti nisu išli na ruku pčelarima, kakva je situacija kod vas?

Godina uistinu nije pogodovala pčelarima, ali nije bila ni jedna od najlošijih. Uspjeli smo prikupiti meda upola manje nego prošle godine, ali zadovoljni smo. Tako je to kada se surađuje s prirodom, o njoj ovisimo i navikli smo se prilagoditi odstupanjima iz godine u godinu.

Od ideje do realizacije, što vam je bilo najizazovnije?

Kako je već ranije spomenuto, proizvodnja na našem području je jako rijetka, s razlogom, sve je izazovno. Posebice osiguravanje pogonskog prostora u kojemu se proizvodi prirodna kozmetika. To smo uspjeli riješiti ulaskom u najam prostora sa Sveučilištem u Dubrovniku na čemu smo im jako zahvalni. Također, pronaći stručne djelatnike, ali stvari su se posložile i sada imamo odličan tim!

Vaš obiteljski posao uspio je povući sredstva iz Europske Unije, koliko je to doprinijelo uspjehu i kako aplicirati za ta sredstva?

Sretni što smo uspjeli povući sredstva za naš posao i to nam je uvelike pomoglo, pogotovo u opremanju proizvodnog pogona. Za sve koji bi pošli istim putem, preporučujemo da prate natječaje  za apliciranje na povlačenje sredstava koje objavljuje određeno ministarstvo ili Razvojna agencija Dubrovačko neretvanske županije DUNEA koja objedinjuje sva ministarstva i dalje slijede poprilično precizne upute za sudjelovanje u natječajima. Naša je preporuka da se projekt ne zasniva na povlačenju sredstava, nego mu se pristupa kada već nešto postoji i funkcionira i potrebno je dodatno financiranje.  Mi smo također upravo u procesu dobivanja sredstava za opremanje novog, modernijeg pogona za proizvodnju artisan namaza od lokalnog voća i povrća kojim ćemo postojeću proizvodnju podići na viši nivo.

Naša stručna ekipa u pogonu uključuje Kazimira Antunovića, mag. ing. techn. aliment., glavnog voditelja proizvodnje, prehrambene tehnologinje u proizvodnji – Irenu Šabić i Tenu Silađi, obje mag. ing. techn. aliment. i Ivanu Roković, mag.ing.cheming., voditeljicu proizvodnje kozmetike

Tko sve čini vaš kreativni tim i koliko godina rada je iza vas?

Naš tim čine prvenstveno naši djelatnici, mladi, visokoobrazovani ljudi (80% naših djelatnika je sa diplomom magistra struke), naša stručna ekipa u pogonu uključuje Kazimira Antunovića, mag. ing. techn. aliment., glavnog voditelja proizvodnje, potom dvije prehrambene tehnologinje u proizvodnji – Irenu Šabić i Tenu Silađi, obje mag. ing. techn. aliment. i Ivanu Roković, mag.ing.cheming., voditeljicu proizvodnje kozmetike.

oplus_1058

Nadalje, tu su vanjski suradnici s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji prirodne kozmetike koji su uvijek tu sa svojom stručnom potporom te naravno cijela obitelj koja je uključena u obiteljski posao od osnutka firme. Iza nas je već 20 godina predanog rada i nadamo se da na nas čeka još puno godina pred nama.

oplus_1072

Gdje se vaši proizvodi mogu vidjeti i kupiti?

Naše proizvode možete vidjeti i kupiti u nekoliko dubrovačkih suvenirnica, u svim Čebulc ljekarnama, te u našoj suvenirnici HoneyDU Concept Store u Gradu.

https://www.instagram.com/honeydu_store_dubrovnikoldtown

Na nacionalnoj razini smo prisutni u više od deset gradova kroz Pablo ljekarne. Također, vršimo internetsku prodaju putem naše stranice www.dubrovnikmed.com

Što ste nam pripremili za ovogodišnji Good Food Festival, na koji ćete način sudjelovati?

Pripremili smo vam dva ‘Dana otvorenih vrata’, 9. i 14. listopada, a oba dana posjete će biti moguće od 10 do 11 i 30 te od 18 do 19 i 30 – većina termina je već popunjena, ali ako želite posjetiti naš pogon – javite nam se na mia@dubrovnikmed.com. Neizmjerno smo zahvalni biti dio Festivala koji je etabliran na gastro mapi Hrvatske od samih početaka.

Prvi dan smo zamislili kao prezentaciju naše linije prirodne kozmetike, kako teče proces izrade prirodne kozmetike, a naša Ivana uvest će vas u svijet prirodnih balzama za usne. Drugi dan u sklopu Good Food Festivala vodimo vas u čarobni svijet meda – vidjet ćete kako izgleda prava punionica meda te čuti priču o našim vrstama meda. Naravno, uz storytelling naših stručnjaka, bit će i još iznenađenja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE