24.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiDOBRE VIJESTI: U Dubrovniku je reciklirano 5 tona plastike od koje je...

DOBRE VIJESTI: U Dubrovniku je reciklirano 5 tona plastike od koje je izrađeno 1500 uporabnih predmeta i to nije sve

Udruga Maritimo Recycling, čiji je glavni pokretač naš sugrađanin Marjan Žitnik na svojim je stranicama objavila lijepu vijest. Prije nekoliko dana ova udruga, koja djeluje u bivšoj tvornici TUP reciklirala je svoj milijunti plastični čep. Riječ je uglavnom o čepovima koje su u akcijama čišćenja obale sakupili sami, ali i donacijama naših sugrađana. Ukupno su reciklirali 5 tona plastike, koja nije završila u našem okolišu.

I nije to sve, udruga se bavi i inovacijama te je nedavno prodao prvi stroj koji je nastao u njihovoj radionici, a riječ je o separatoru plastičnih čepova, koji je udruga osmislila je, izradila prototip i upotrebljava ga za sortiranje plastike po boji i obliku. Sorter automatski sortira tisuće čepova od boca po satu, što omogućava njihovu reciklažu i sprječava da završe na odlagalištu otpada. Za daljnje razvijanje tog stroja dobili su 4 000 eura od Precious Plastic Open Source Fonda.

Udruga od plastike u svom pogonu u TUP-u izrađuje raznolike uporabne predmeta kao što su plutajuće sunčane naočale, modne dodatke, dizajnerski interijer i eksterijer, korporativne i personalizirane poklone.

Udruga zapošljava trenutno dvoje ljudi, a okuplja oko 500 volontera koji sudjeluju u akcijama čišćenja podmorja.

Marjan Žitnik naš je sugrađanin koji je spojio more, IT tehnologije i ekologiju. Profesionalno se bavi ribolovom, a diplomirao je računarstvo i rekreativno se bavi 3D printanjem, te je došao na ideju kako more osloboditi od plastike i time osigurati vrijednu sirovinu za daljnju proizvodnju. Rezultat tih njegovih ideja, ali i suradnje s drugim institucijama, udrugama i pojedincima s našeg područja su dva iznimno vrijedna projekta, koja su sufinancirana europskim sredstvima, a realizirat će se u Dubrovniku na korist svih nas. Jedan od njih je i Centar za recikliranje plastike.

Ako želite više saznati o recikliranju plastike, možete se pridružiti radionicama, koje će Zajednica tehničke kulture i Maritimo Recycling organiziraju radionice. prva će se održati u ponedjeljak. Više saznajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE