25.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 rujna, 2024
NaslovnicaSportFOTO: Brojni trkači u Lapadu su podizali svijest o prevenciji raka dojke...

FOTO: Brojni trkači u Lapadu su podizali svijest o prevenciji raka dojke – Tonći Borovac i Lucijana Benić postavili rekorde

U Dubrovniku se jutros održala humanitarna utrka Lapad Run na kojoj su sudjelovala 153 trkača. Utrka koju zajedno organiziraju Zavod za javno zdravstvo DNŽ i Dubrovnik Motion za cilj ima podići svijesti o prevenciji raka dojke i potrebi njenog ranog otkrivanja, a održava se početkom listopada, koji je ujedno i Mjesec borbe protiv raka dojke.

Trčalo se rutom s plaže preko šetnice u Uvali i pošte lapad Ulicom miljenka Bratoša prema Orsanu, Solitudu pa preko Babinog kuka šetnicom Nika i Meda Pucića do plaže. Neki su trčali jedan krug ili 5 km, a drugi dva kruga ili 10 km.

Pored velikog broja domaćih rekreativaca, našlo se i nekoliko trkača iz Crne Gore, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Južnoafričke Republike. 

Najbolje rezultate na desetkilometarskoj utrci ostvarili su Tonći Borovac (38:06) u muškoj i Lucijana Benić (45:01) u ženskoj kategoriji, postavivši ujedno i nova najbolja vremena 10K utrke koja su još od 2021. držali Marin Desnica i Alemka Bajrić.

Na petkilometarskoj najbrži su bili Ilija Margaretić iz BK Konavle (19:09) u muškoj i Jelena Surjan (22:40) u ženskoj kategoriji.

Dio sredstava od uplaćenih kortizacija donirat će se Ligi protiv raka Dubrovnik.

-Odaziv trkača na utrku bio je odličan, a takva je bila i atmosfera u prekrasnom ambijentu Lapada. Drago nam je što smo i ovaj put privukli puno domaćih rekreativaca, što i jest ideja ove utrke, kao i da smo dali podršku važnoj kampanji koju provodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije. Želja nam je kako ovom, tako i svim ostalim našim utrkama motivirati građane na aktivan način života, koji ima izniman doprinos našem općem zdravlju – izjavio je direktor Du Motiona Alen Bošković.

Podsjetimo, rak dojke je najčešće dijagnosticirana maligna bolest kod žena, koja se u Hrvatskoj otkrije kod šest žena svaki dan, odnosno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji po jedan slučaj svaki četvrti dan. Najviše pogađa žene iznad 50 godina starosti, iako i mlađe žene mogu oboljeti od ovog sijela raka. Otprilike četvrtina slučajeva nažalost završi smrću, no iznimno je važno naglasiti kako je mogućnost izlječenja vrlo velika u slučaju ranog otkrivanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE