22.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 25 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiFranković za Forbes: Rentijerstvo je klasična gospodarska djelatnost, obiteljski smještaj je nešto...

Franković za Forbes: Rentijerstvo je klasična gospodarska djelatnost, obiteljski smještaj je nešto drugo i zalagat ću se da diferenciramo jedno od drugog

Prihodima od poreza na nekretnine, smanjit ćemo opterećenje plaća, rekao je među ostalim za Forbes Hrvatska gradonačelnik Mato Franković koji je uz gradonačelnike Splita i Rijeke rekao što misli o novom porezu. Prihodi ali i odlučivanje o visini poreza na nekretnine prebačeni su na gradove i općine.

“Moj prijedlog Gradskom vijeću će biti da prema onim nekretninama koje ostvaruju veći broj noćenja, a te podatke imamo u statistici Turističke zajednice Grada Dubrovnika, idemo s maksimalnom stopom  i onda stupnjevano prema zonama do minimalne stope poreza. Ono što je važno za istaknuti je da će sav taj novac, a očekujemo da će ukupan prihod Grada Dubrovnika u predloženom omjeru 80:20 iznositi oko tri milijuna eura, biti ukalkuliran u smanjenje poreza na dohodak građanima Dubrovnika. Na ovaj način bi linearno prosječnoj dubrovačkoj četveročlanoj obitelji povećali godišnje prihode za 680 eura”, pojasnio je Franković.

Što se tiče prihoda od paušalnog oporezivanja turističkog smještaja, rekao je da su prihodi Grada do sada iznosili oko 1,2 milijuna eura i da će se s ovim izmjenama taj iznos svakako povećati. Naglasio je i da je potrebno voditi računa da se zaštite obitelji koje se bave “klasičnim obiteljskim smještajem”

“Na njemu počiva hrvatski turizam i od toga je zapravo i počeo. Rentijerstvo je klasična gospodarska djelatnost, međutim obiteljski smještaj je nešto drugo i zalagat ću se kroz javne rasprave u Hrvatskom saboru da diferenciramo jedno od drugog”, rekao je Franković.

Izvor: Forbes Hrvatska

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE