23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 23 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiŽupanija nabavlja opremu za intervencije u slučaju potresa i požara vrijednu 230...

Županija nabavlja opremu za intervencije u slučaju potresa i požara vrijednu 230 000 eura

U Bariju je održan prvi sastanak projektnih timova EU projekta HANDY na kojem je bilo riječi o planu aktivnosti za njegovu provedbu. Projektno partnerstvo, osim Dubrovačko-neretvanske županije, čine još 4 partnera: Splitsko-dalmatinska županija, Regija Abruzzo, Općina Aquileia s pridruženim partnerom Civilnom zaštitom Autonomne Regije Friuli Venezia Giulia i vodeći partner –  Regija Puglia.

Radi se o projektu koji je prvenstveno usmjeren na osposobljavanje i opremanje operativnih snaga civilne zaštite, a zanimljivo je što je projektni prijedlog pripremljen temeljem preporuka Europskog foruma civilne zaštite održanom u lipnju 2022. godine u Bruxellesu. EU projektom HANDY tako će se sačiniti baza podataka o alatima koje prilikom intervencija koriste pripadnici hrvatskih i talijanskih operativnih snaga civilne zaštite nakon čega će u obje zemlje biti održano nekoliko zajedničkih edukacijskih programa.

Nastavlja se također s opremanjem operativnih snaga civilne zaštite. Radi se prvenstveno o opremi za intervencije u slučaju potresa, ali i protupožarnoj i vatrogasnoj opremi. Dubrovačko-neretvanska županija planira tako nabavu bioradara, vibraskopa, setova hidrauličkih podupirača, šatora, agregata te druge skupne i pojedinačne opreme.  Za tu je namjenu osigurano 230.000,00 EUR, a oprema će biti raspodijeljena operativnim snagama civilne zaštite s cijelog područja Dubrovačko-neretvanske županije. Značajno je, također, što će, zahvaljujući njegovoj provedbi, ovim projektom biti uspostavljena suradnja s Hrvatskim centrom  za potresno inženjerstvo i nabavljen dio opreme za inženjere statičare za procjenu stabilnosti oštećenih zgrada neposredno nakon mogućeg potresa.

Projekt se provodi do 30. rujna 2026. godine. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 2.531.880,00 EUR, a aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija 493.880,00 EUR.  Dubrovačko-neretvanska županija vlastitim proračunskim sredstvima sufinancira 20 % vrijednosti provedbenih aktivnosti dok se 80 % sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE