22.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiOkolišne organizacije smatraju da povratna naknada treba biti veća - za jedan kruh treba...

Okolišne organizacije smatraju da povratna naknada treba biti veća – za jedan kruh treba 20 plastičnih boca

Okolišne organizacije, okupljene u Platformu za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije da odredi viši iznos povratne naknade za ambalažu od pića jer je predloženih 10 centi sramotno nisko.

Naime, povratna naknada za ambalažu od pića je najniža u Europskoj uniji već godinama. Uspješnost povrata jednokratne ambalaže za pića u Hrvatskoj zadnjih 20 godina nažalost ne leži u ekološkoj osviještenosti pojedinaca ili ekonomskoj motivaciji potrošača pića za povrat, već u lošoj ekonomskoj situaciji. Naime, povrat boca ljudima bez formalnih izvora prihoda predstavlja izvor za preživljavanje.

Za ilustraciju, od 2005. godine naknada je iznosila je 7 centi (50 lipa). Tada je kruh koštao otprilike 80 centi (oko 6 HRK), odnosno za jedan kruh potrebno je bilo skupiti otprilike 12 boca. Sada prosječna cijena bijelog kruha u Hrvatskoj iznosi 1,41 eur, što znači da je za jedan kruh potrebno skupiti otprilike 20 boca.

S predloženim “povećanjem” na 10 centi, osoba bi za jedan kruh morala skupiti 14 boca. Iz ove jednostavne računice vidljivo je kako porast naknade ne prati inflaciju i porast cijene življenja općenito, a danas je život za one na margini puno teži. Također, ono što je sporno u prijedlogu jest jednako malen iznos naknade koji vrijedi za ambalažu svih volumena i neovisno o materijalu.

Platforma smatra kako bi novi iznos naknade trebao biti formiran uzimajući u obzir materijal i volumen ambalaže. Iznos bi se trebao kretati između 15 i 50 centi i razlikovati se prema volumenu i materijalu. Povratna naknada, kao model odvojenog prikupljanja otpada, garantira veću stopu prikupljanja otpadne ambalaže od pića i omogućuje kvalitetnu sirovinu za recikliranje plastike. Bitno je imati na umu da u ovom sustavu ne dolazi do udara na džepove građana, jer povratak ambalaže znači i povratak plaćenog iznosa za bocu.

Iznos naknade trebao bi biti postavljen na temelju socio-ekonomskih uvjeta Hrvatske, stoga udruge pozivaju građane i građanke da se uključe u javno savjetovanje o povratnoj naknadi i zatraže veći iznos.

Članice Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, koje potpisuju priopćenje, su Zelena akcija, Zelena Istra, TerraHub Croatia, Udruga Tatavaka, Eko-Zadar, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu i Institut Plavi svijet.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE