18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaPolitikaKnežević: Ako naredimo svima da rade 10 mjeseci bez iznimke, zaboravljamo da...

Knežević: Ako naredimo svima da rade 10 mjeseci bez iznimke, zaboravljamo da postoje mali lokali koji nemaju uvjete za rad zimi

Odluku o zakupu javnih površina koju Grad Dubrovnik namjerava donijeti, saborska zastupnica Centra i kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika Viktorija Knežević smatra spornom, budući da će svima koji za lokale koriste javnu površinu na području stare gradske jezgre i na Brsaljama, nametnuti obvezu da rade minimalno 10 mjeseci godišnje. Razdoblje od dva mjeseca, kada smiju biti zatvoreni, odredit će gradonačelnik – stoji u priopćenju iz Centra.

„Na prvi pogled ovo može izgledati kao dobra mjera i zaista je tužno zimi vidjeti grad u kojem su skoro svi ugostiteljski objekti zatvoreni. Međutim, ako naredimo svima da rade 10 mjeseci bez iznimke, zaboravljamo da postoje mali lokali koji u zimskim uvjetima stvarno nemaju uvjete za rad. Uz to, gubimo iz vida ono najočitije, a to je da nema gostiju pa time ni potrebe da svi rade“, pojašnjava Knežević, ističući da se realna potreba lokalnog stanovništva za ugostiteljskim uslugama najbolje vidi u vrijeme Zimskog festivala, kada građani, ali i strani gosti, u zimskim mjesecima imaju priliku dolaziti u restorane i kafiće u Gradu.

„Prema postojećim podacima o potrošnji za vrijeme Zimskog festivala, možemo utvrditi stvarne potrebe i uz konkretne podatke pronaći način da ih zadovoljimo. Ako je, primjerice, riječ o 30 % lokala koji bi trebali raditi, onda bismo trebali omogućiti da se oni ugostitelji koji žele i mogu raditi u tim mjesecima, prijave kroz svoje cehovsko udruženje i po potrebi rotiraju. Možemo im ponuditi i određene beneficije pa ih u tim mjesecima osloboditi plaćanja javne površine“, predložila je Knežević, koja smatra da bi ovakve precizno kalibrirane mjere mogle pomoći u produženju sezone i uravnoteženju turističkog pritiska.

„Ako ostane ovako kako se odlukom sada predlaže, vjerujem da ćemo rješavanjem jednog problema stvoriti pet dodatnih. Nemamo pravo tako se ponašati prema našim sugrađanima jer će ovom odlukom biti pogođeni ne samo vlasnici tih objekata nego i svi njihovi radnici koji će morati raditi, dolaziti na posao, a neće biti dovoljno plaćeni jer neće imati prometa“, zaključila je Knežević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE