18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 19 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiPREPORUKA POVJERENSTVA: Od ponedjeljka berba i otkup dozrelih sorta mandarina

PREPORUKA POVJERENSTVA: Od ponedjeljka berba i otkup dozrelih sorta mandarina

U prostorijama Dubrovačko-neretvanske županije u Opuzenu održana je sjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

U svrhu davanja neobvezne preporuke o određivanju datuma početka berbe mandarina, Povjerenstvo je od Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, zatražilo fizikalno kemijsku analizu uzoraka plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare sa lokaliteta- Jasenska, Modrić, Bostanac, Glog i Metković.

Spomenutom analizom određuje se najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, čime se utvrđuje jesu li uzorkovani plodovi dosegli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, temeljem čega se može dati preporuka je li mandarina spremna za tržišni plasman.

Sukladno rezultatima izvršene analize uzoraka spomenutih plodova mandarina, Povjerenstvo za mandarine daje preporuku da se s berbom i otkupom mandarina započne 16. rujna 2024. godine za dozrele sorte Zorice rane, Iwasaki i Ichumare.

Aktivnosti, koje provodi operativni tim HAPIH-a, provode se prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede, koji je nositelj i koordinator Akcijskog plana.

Na terenu se, osim tehnike sterilnih kukaca, ograničeno provode ostale aktivnosti raspisane Akcijskim planom, te se apelira na proizvođače i sve dionike da u sinergiji provedbe provode aktivnosti, sukladno Akcijskom planu i Naredbi za poduzimanje mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja sredozemne voćne muhe u dolini rijeke Neretve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE