18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 19 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiMost Bistrina od jučer je Most hrvatskih branitelja

Most Bistrina od jučer je Most hrvatskih branitelja

Most na Bistrini od 10. rujna službeno se zove „Most hrvatskih branitelja“. Riječ je o mostu koji premošćuje uvalu Bistrina južno od Neuma, a prijedlog preimenovanja inicirala je Udruga veterana 4. gardijske brigade u spomen na hrvatske branitelje, Gorana Kliškića i Ivicu Vucu, pripadnike diverzantskog voda IV. Gardijske brigade HV-a, koji su poginuli 24. ožujka 1992. godine na bistrinskom mostu braneći jug Hrvatske od srpsko-crnogorske agresije. Goran je poginuo spašavajući svog teško ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke minobacačke paljbe i diverzantskog napada na obrambeni položaj koji je držao diverzantski vod 4. GBR braneći most na Bistrini. 

Da bi se ova inicijativa realizira, velike napore je uložio prof. dr. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik taekwondo kluba Kocunar, čiji je član bio i poginuli branitelj, Goran Kliškić, pukovnik HV koji je stradao kao zapovjednik diverzantskog voda 4 GBR na položaju kod mosta.

Svečanost se održala na Mostu 10. rujna 2024. u 17:30 sati, a događaju su nazočili: dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Mirko Ivančić i drugi hrvatski branitelji, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade RH, Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik i osnivač taekwondo kluba Kocunar, prof.dr. Dragan Primorac, načelnici Stona i Dubrovačkog Primorja, Vedran Antunica, i Nikola Knežić, Ratomir Kliškić, prvak splitske opere i otac pokojnog Gorana Kliškića, te don Bernardo Pleše, župnik u Stonu, priopćili su veterani diverzantskog i izvidničkog voda 4. GBR.

Priča o Goranu Kliškiću, sinu opernog prvaka splitskog HNK-a, Ratomira Kliškića, priča je o istinskom heroju Domovinskog rata koji je u 22. godini položio život na oltar domovine spašavajući svog suborca kod mosta na Bistrini, gdje je danas uređen spomen park s pločama kao podsjetnik na bolne događaje iz ratne 1992 godine. 

Prethodni članak
Sljedeći članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE