18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 19 rujna, 2024
NaslovnicaVijestiPjesnici pod zvijezdama u Pločama uz posebne goste, Vinka Prizmića čiju će...

Pjesnici pod zvijezdama u Pločama uz posebne goste, Vinka Prizmića čiju će poeziju izvesti finska glumica na suomi jeziku

Treća večer manifestacije „Pjesnici pod zvijezdama” će se održati 5. rujna 2024. u Pločama na ljetnoj terasi Doma kulture, s početkom u 20:00 sati.

Riječ je o drugoj godini manifestacije utemeljene 2023. od strane OMH u Pločama, a koja se održava u suradnji s POUP Ploče, tijekom Pločanskog ljeta.

Organizatori pozivaju:

Već polako postaje tradicija da se treća večer manifestacije organizira na ljetnoj terasi Doma kulture, no ovaj put to činimo iz posebnog razloga: Osim lijepih stihova, naša će publika biti počašćena i zdjelom toplog graha iz kuhinje meštra dr. Ive Oreškovića, uz trajno sponzorstvo Konobe Jadran. Uz to, za dobru kapljicu vina pobrinut će se pločanska firma Đugum d.o.o.

Ovom prilikom od srca zahvaljujemo sponzorima rujanske večeri poezije na njihovoj velikodušnosti!

U ovoj večeri „Pjesnika pod zvijezdama” naše sugrađane očekuju i posebne poslastice: S dalekog sjevera Europe dolazi nam Vinko Mario Prizmić, umjetnik svjetskog glasa i osnivač međunarodno poznate manifestacije Le Petit FestivalVeć dvadeset godina, za vrijeme otvaranja festivala, zasvijetle stihovi njegove ljubavne pjesme, prevedene na 57 jezika. 5. rujna u Pločama čut ćete ju na jeziku suomi u izvedbi poznate finske kazališne i filmske glumice Mi Aleksandre Gronlund te na hrvatskom jeziku u izvedbi samog autora, Vinka Maria Prizmića. Također, iz Dubrovnika nam se ponovno pridružuje Pero Vukasović Peca, a iz Metkovića stiže sjajna Zorana Vekić.

Svakako naglašavamo da će u sklopu programa nastupiti i članovi OMH u Pločama, kao i drugi lokalni autori. I na ovoj večeri „Pjesnika pod zvijezdama” dodijelit će se nagrada za najbolju interpretaciju (stihova, priča, anegdota): „Krijesnica večeri”. Nagrada se dodjeljuje jednom od lokalnih autora za scenski nastup, a sastoji se od prigodnog dara (večere za dvoje u pločanskoj Konobi Jadran!) te plakete koja se dodjeljuje od strane Organizacijskog odbora naše manifestacije, sve u ime OMH u Pločama.

Večer bogata umjetnošću na koju Vas srdačno pozivamo bit će ispunjena i dobrom glazbom, za što će se pobrinuti posebni gosti iznenađenja. Pozivamo i sve one koji pišu, a dosad nisu imali priliku predstaviti svoje radove, da nam se pridruže pod zvijezdama i s nama podijele svoje stihove i priče.

Ovogodišnji program manifestacije „Pjesnici pod zvijezdama” sufinanciran je iz sredstava Fonda za kulturu DHK Zagreb, donacijom Grada Ploča te sredstvima Dubrovačko-neretvanske županije.

Na kraju još jednom pozivamo sve naše sugrađane na zdjelicu graha, čašu vina i kapljicu poezije na trećoj, završnoj večeri ovogodišnje manifestacije „Pjesnici pod zvijezdama”, 5. rujna 2024. godine, na ljetnoj terasi Doma kulture, s početkom u 20:00 sati.

MI ALEKSANDRA GRÖNLUND, magistrirala Kazališne umjetnosti na Helsinškoj kazališnoj akademiji 2003. godine. Radila je kao glumica u Finskom nacionalnom kazalištu od 2003. do 2013. Sudjelovala je u brojnim predstavama poput Lars Noren – Tiha glazba / Johanna, Shakespeare – San ljetne noći / Hermia, Pirkko Saisio – Obamrlost / Milva, Juha Lehtola – Othellohyrrä / Mona, Anton Čehov – Platonov / Anna Petrovna, Tony Kushner – Iluzija / Lyse, Tomi Kontio – Proljeće kad je otac dobio krila / Laura, Molière – Obrazovane žene / Armande.

Od 2012. do 2013. bila je članica i Gostujuće scene Narodnog kazališta Finske. Također, 2012. napravila je vlastitu monodramu Norsunluunainen, – IVORYWOMAN. Tijekom 2013. predstava je bila na repertoaru Touring Stag Finskog nacionalnog kazališta. Godine 2013. IVORYWOMAN je izvođena na kazališnim festivalima u Kittili – Staalon Festival i Le Petit Festival du Théâtre, Hrvatska. Od 2014. Mi Aleksandra Gronlund radi kao slobodni umjetnik i živi sa svojom obitelji u Hankou, najjužnijem gradu u zemlji poznatom po prekrasnoj obali i povijesti. Tu organizira kazališne radionice za djecu i mlade te surađuje s gradskom jedinicom za ovisnosti i mentalno zdravlje, radeći operativne radionice za mlade koji su u riziku od isključenosti. Zbog interesa za fizički teatar pohađala je i majstorske tečajeve u Parizu, Amsterdamu i Berlinu. Od 2014. organizira i međunarodne Meisnerworkshopove Stevena Ditmyera u Helsinkiju. Njezina suradnja s međunarodnim kazališnim festivalom Le Petit Festival du Théâtre dovest će festival u Hanko u kolovozu 2015. Trenutno Mi Aleksandra radi i na svojoj novoj monodrami.

VINKO MARIO PRIZMIĆ, rođen u Dubrovniku, od 1982. godine živi u Amsterdamu i Parizu. Kroz putovanja diljem Europe, Azije i Amerike istražuje granice stvarnosti i snova. Njegovo stvaralaštvo obuhvaća poeziju, drame, kratke priče, dokumentarne filmove, umjetnički dizajn i karnevalske čarolije. Njegova jednočinka “Nea” osvojila je priznanje na festivalu u Wroclawu 2005., a njegove knjige “The Tales of Mystical O” (2006.) i “Ljubav, život i poslije toga” (2007.) izazvale su posebnu pažnju na Frankfurtskom sajmu knjiga. Vinko Prizmić je 2009. godine pokrenuo globalni umjetnički performans “My Happy Funeral”, u kojem je sudjelovalo 888 umjetnika sa svih šest kontinenata. Već dvadeset godina, njegov rad osvjetljava i “Mali festival” (Le Petit Festival du Theatre), iz kojega će ove godine u Pločama biti izvedena i jedna njegova ljubavna pjesma prevedena na 57 jezika. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE