18.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 19 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaSton iznova u znaku Festivala soli

Ston iznova u znaku Festivala soli

Središnji program Festivala soli 2024. počeo je jučer i trajat će sve do nedjelje na više lokacija u Stonu! Na svakom koraku gradića čiju je povijest obilježila sol – bijelo blago ovoga kraja, oznake su Festivala soli koji vole i domaći, i strani posjetitelji. Zvijezda drugog dana središnjeg programa, dakako uz sol, je motar!

Jadranka Ničetić vodit će gastro radionicu “Motar – biljka koja voli sol” večeras od 19 sati u Solani. Sigurno poznajte motar grmoliku samoniklu biljku debelih mesnatih listova, aromatičnu i ljekovitu. Ovo slano, aromatično, divlje povrće s okusom mora  i mogućnosti spravljanja motara predstavit će Jadranka Ničetić, osoba koja od zaborava čuva tradicionalne recepte našega kraja. Kako se motar može spraviti kao slani prilog ili glavno jelo, čak i u slatkom obliku kao sirup, doznajte večeras!

Zabava je zajamčena i na “Let’s salt the party” od 21:00 sat u Solani uz nastup DJ Zhajo i koktele s okusom motara i soli by Duje! Barmen Duje upoznao je i za volio motar, poigrao se cukarom i motarom, spravio sirup, dodao mu gin i tonik, poprskao cvijetom soli kreiravši samo za ovu priliku poseban koktel SALT ‘M’ TWIST po cijeni od samo 5 eura!

I večeras će se održati vođena tura po Solani i gradu Stonu naslovljena “Pričaj mi… o soli i Stonu” s početkom u 18:00 sati. Kostimirana šetnja kroz povijest Stona sinoć plijenila pozornost slučajnih prolaznika i izmamila veliki pljesak svi sudionika na kraju – vrijeme je proletjelo, moglo se čuti! Početak obilaska i večeras je u Solani, a kotizacija (donacije Udruzi Amorette) 7 eura. Obvezne su najave (predbilježbe) jer je broj mjesta ograničen na 35 sudionika. I večeras, i sutra održat će se i radionica „Vadimo sol“– vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na e-mail: festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.

U produkciji Doma Marina Držića jučer su održani „Razgovori s umjetnicima – Likovni simpozij Komarda Art Park“ u Tvrđavi Kaštio. Predstavili su se polaznici likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha“ s radovima nastalim na radionici. Otvorenje upravo te izložbe upriličeno je od 20 satiu Kaštelu uz uvodne riječi kustosice Doma Marina Držića Valerije Jurjević te predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Vedrana Kosovića. Uz to, Dom Marina Držića jutros od 10 sati vodi i radionicu za najmlađe “Držićeva stonska priča – mozaik” u Solani.

Još jedno izdanje programa „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik upotpunilo je prvu festivalsku večer. Uz Blusound trio u Solani se mogla kušati posebna ponuda pjenušaca vinarije Vukas i kamenice braće Lazić, ali i druga lokalna vina. Opuštena atmosfera, dobra kapljica i slastan zalogaj bili su divan završetak prvog dana središnjeg dijela festivalskog programa!

Ove dane nikako ne treba zaobići Eko Placu – sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava uz radno vrijeme od 9:00 do 13:00 te 18:00 do 21:00 sati. Vrijedi kušati i posebne festivalske menije koje su četvrtu godinu za redom osmislili stonski i pelješki restorateri i vinari te će ih nuditi tijekom cijelog festivala – popis je dostupan na webu: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko – neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program osmog Festivala soli dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored.     

Festival soli Ston dio je pokreta “bez plastike” te će se i ove godine na manifestaciji koristiti ambalaža od biorazgradivih materijala. Službeni prijevoznik Festivala soli Ston 2024. je tvrtka “Avantcar” koja je ustupila električni automobil za potrebe organizacije. Napominjemo da u Stonu postoji punionica za električne automobile.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE