11.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 21 studenoga, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomStromboli - jelo idealno za kraj ljeta

Stromboli – jelo idealno za kraj ljeta

U prošloj kolumni spremali smo scarpacciu, a i u ovoj zadržat ćemo se na talijanskom “sirotinjskom” jelu. Ne znam je li se slučajno potrefilo da ljeti spremam češće talijanska jela, možda jer su toliko jednostavna, ali veselim se jeseni i povratku na domaću kuhinju koju ipak najviše volim.

Napisala: Ana Antunović

Ovo jelo idelano je za kraj ljeta jer ne zahtjeva puno pripreme, a oduševit će i velike i male. Radi se o zarolanom punjenom kruhu imena Stromboli, a upravo tako se zove i vulkanski otok u Italiji. Teorija o nastanku imena je puno, no najvjerojatnija je ona kako je kuhar Nazzareno Romanov 1950. godine prijateljima pripremio neobični specijalitet i nazvao ga prema filmu Stromboli, koji se tada prikazivao.

Za razliku od imena, recept je jednostavan, a sa punjenjem se možete poigrati.

Napravite tijesto za pizzu tako da u zdjeli pomiješate 500 grama brašna (idealno tip 00, ali može i glatko), pa dodate vrećicu suhog ili pola kocke svježeg kvasca, te 300 ml mlake vode u kojoj ste dodali dvije žlicice brašna. Sve zamiješajte kuhačom i ostavite da se podigne cca sat vremena. Idealno je da tijesto pripremite dan ranije, tako da ga nakon prvog dizanja stavite u zatvorenu posudu i u hladnjak preko noći, a sutra ga izvadite sat, dva prije pečenja, premijesite i ostavite da dođe na sobnu temperaturu. Ako ipak nemate toliko vremena, onda će biti dovoljno tijesto premijesiti dva puta prije pečenja.


Za stromboli razvaljajte tijesto za pizzu na pobrašnjenoj površini u veliki pravokutnik. Premažite umakom od rajčice, pa složite šunku i/ili zimsku salamu preko tijesta, ostavljajući malo prostora uz rubove. Preko salame dodajte mozzarellu i/ili ementaler. Tijesto zarolajte s duže strane, stvarajući čvrsti valjak. Dobro zatvorite rubove kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja.

Stavite stromboli na lim obložen papirom za pečenje, premažite ga maslinovim uljem i, ako želite, pospite sjemenkama sezama ili omiljenim začinima. Pecite 20-25 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Ostavite da se malo ohladi prije rezanja i uživanja. Za video recept, ali i inspiraciju što kuhati, svakako posjetite moj profil @kuhana_i_pecena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE