18.8 C
Dubrovnik
Petak, 20 rujna, 2024
NaslovnicaKulturaFOTO: Subotnja kava u Galeriji uz vrhunska djela s motivima Mediterana

FOTO: Subotnja kava u Galeriji uz vrhunska djela s motivima Mediterana

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik uz aktualnu izložbu „Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća“ koja je nastala u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke galerije Dubrovnik u subotu, 24. kolovoza održana je „Subotnja kava u Galeriji“.

„Subotnja kava u Galeriji“ prepoznatljiv je i izvrsno prihvaćen program Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se još više želimo približiti našim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove.

Kroz izložbu je posjetitelje provela autorica izložbe, Iva Körbler. Tema Mediterana jedna je od konstanti u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća, a iskazuje se kroz podteme mediteranskog pejzaža s otocima i kopnom podjednako, ali i temu ženskog akta u morskom/maritimnom pejzažu. Često se, pomalo kolokvijalno, govori i o slikarstvu našeg Juga. Cijela plejada slikara svih generacija nastavljači su tradicije Ignjata Joba, Petra Lubarde, Otona Postružnika, Iva Dulčića, Antuna Motike, a posebice Otona Glihe i Frane Šimunovića. Slikari Mediterana i Juga u svojim djelima prenose himničko i senzualno osjećanje slike, čija se vibrantna paleta bazira na hvatanju fenomena svjetlosti na pejzažu, kamenu, moru i raslinju u različito doba dana – od ranog jutarnjeg sunca, bliještećeg podnevnog do dubokih mrkih sjena zalaza. Ti su slikari sačuvali u svojem duhovnom oku sjećanje na hedonizam nekadašnjeg Mediterana. Izložba „Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća“ ima namjeru fenomenološki i analitički prikazati krugove stilsko-morfoloških utjecaja u različitim generacijama hrvatskih slikara, gdje će biti zastupljeni sve stilske tendencije.

Autorica izložbe je Iva Körbler, a kustosica Ivona Šimunović. Izloženo je 170 djela od 108 autora, od kojih je 82 djela iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, potom iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Zagreb, Galerije umjetnina Split, Zbirke Roglić, Muzeja i galerija Konavala te mnogih privatnih posuditelja i samih umjetnika.

Izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ostaje otvorena do nedjelje, 15. rujna 2024.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE