23.8 C
Dubrovnik
Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaDugastroSuša nije dobra za masline, ali ni za maslinovu muhu

Suša nije dobra za masline, ali ni za maslinovu muhu

Suradnik Maslinara dipl.ing. Josip Ražov piše o najvažnijim štetnicima masline u ljetnom razdoblju, ističući muhu kao najvažnijeg štetnika, protiv kojeg nam pomaže čak i suša.

Posljednjih mjesec-dva dana svjedoci smo vrlo toplog, odnosno vrućeg vremena sa izuzetno visokim temperaturama. Kiše također nema, te su već sve oči uprte u nebo ne bi li smo dočekali dragocjene kapi vode. Što se tiče maslina, barem starijih stabala situacija još uvijek nije kritična, ako je maslinik uredan. Ovo podrazumijeva provođenje mjera zaštite na vrijeme i redovitu obradu tla. U ovakvim uvjetima obrada tla je neobično važna za zatvaranje kapilariteta tla i na taj način čuvanje akumulirane vlage u tlu. Isto tako, sprječava se rast korova koji odnose značajne količine vode i hranjiva toliko potrebnih maslini.

Zaštitne mjere još ne prestaju. Pod uvjetom da smo proveli sve potrebne mjere u proljetnom periodu i vodili računa o zaštiti od svrdlaša, maslinovog moljca, jasminovog moljca, paunovog oka i ostalih štetočinja, sada moramo voditi računa o štetnicima i bolestima koji se pojavljuju u ljetnom razdoblju.

Treća najopasnija

Definitivno najvažniji štetnik masline u svim područjima gdje se maslina uzgaja. U više navrata i svake godine se o njoj piše, no kako je ponavljanje majka znanja, tako ne možemo izbjeći ni podsjećanje na mjere zaštite od maslinove muhe. Njezin let je praktički već započeo, s tim da na jugu počinje ranije, a prema sjeveru kasnije. Ipak, primijećeno je da najviše štete uzrokuje njezina treća generacija koja se javlja u vrijeme zriobe plodova (rujan – listopad). Eventualno štete čini i druga generacija. Ovo zapravo ovisi o klimatskim prilikama. U ljetno vrijeme, odnosno u srpnju i kolovozu često vladaju (kao što je slučaj zasad i ove godine) vrlo visoke temperature i niska vlažnost zraka. Oborina nema pa nema ni vlažnosti tla. Takvi uvjeti ne odgovaraju ni muhi pa je napad u ovom periodu često i zanemariv. U sušnim uvjetima plodnost ženki je niska, a i sami plodovi su do jedne mjere smežurani i ne odgovaraju ubodima muhe. Iskustvo iz prakse pokazuje da zbog ovog razloga treba biti oprezan i s navodnjavanjem maslina i ne natapati ih nepotrebno već intervenirati po potrebi.

Feromonske lovke

Koristiti se mogu i žute ploče, sa ili bez feromona u istim brojevima. Žute ljepljive ploče s feromonom imaju daleko bolje djelovanje i dosta su jeftine. Sve lovke koje se koriste za praćenje dovoljno je postaviti u broju od 2 – 3 lovke / ha, a za svaki sljedeći ha još po jednu lovku. Za prosječan maslinik od 80 – 100 stabala dovoljno je postaviti 1 do 2 lovke.

Sve lovke postavljaju se u krošnju stabla na visinu od c. 1,5 m. Ako se koristi feromon, ampulu s feromonom potrebno je mijenjati jednom mjesečno. Ljepljivu površinu lovke potrebno je promijeniti kad se zaprlja (u prosjeku jednom u 2 – 3 tjedna).  Feromonske ampule do uporabe potrebno je čuvati u zamrzivaču.

Pregledavati se mogu i plodovi masline i na taj način ocijeniti potrebu za tretiranjem. Tako se kritičnim brojem smatra 5 posto zaraženih plodova. Točnije, pregledamo primjerice 100 plodova, i ako je od toga 5 plodova sa simptomima uboda muhe, što se vidi po karakterističnom ubodnom otvoru, tada je potrebno provesti tretiranje.

Štitaste uši

Više je različitih vrsta uši koji napadaju maslinu, od kojih je svakako najvažniji maslinov medič, ali ima i drugih vrsta. Štitaste uši mogu se prepoznati po grbavim nakupinama na grančicama masline, ili sitnim nakupinama u obliku crtica i sl. Radi se o ušima koje su prekrivene štitom. Štetnici sišu grančice, lišće pa i plodove i na taj način uvelike oslabljuju stablo, narušavaju kvalitetu ploda i smanjuju količinu ploda i izlučuju obilne količine medne rose – ljepljive tekućine. Na mednu rosu često se naseljava gljiva čađavica kao druga popratna štetočinja, pa često imamo sliku stabla punog štitastih uši i lišća i grančica crnih od čađavice. Mravi su čest pratioc štitastih uši jer stimuliraju uši na lučenje medne rose i odnose kapljice. Sami po sebi mravi nisu štetni, ali pospješuju izlučivanje medne rose štitastih uši i na taj način i pospješuju štetnost štitastih uši.

Sušenje plodova

Sušenje plodova prema slici je najvjerojatnije uzrokovano odbacivanjem viška plodova ili odbacivanjem uslijed nepovoljnih uvjeta (suša, stres, previsoka temperatiua, disbalans ishrane). Sušenje i otpadanje plodova može biti uzrokovano i napadom maslinovog svrdlaša, ali tada se na plodu vide točkice uboda, te se plod počinje sušiti od vrha prema peteljci. Ako se plod cijeli ravnomjerno sasuši, tada je uzrok vrlo vjerojatno fiziološke prirode.

Sušenje grana i grančica

Sušenje grana i grančica, ako se ne radi o mehaničkom lomu što isto zna biti slučaj a da se ne primijeti, može biti uzrokovano gljivičnom bolesti Verticilium dahliae – začepljenje i sušenje provodnih snopova. Ova bolest može imati varijantu naglog venuća kada u jednoj godini stablo propadne, i varijantu postupnog odumiranja kada propadanje traje nekoliko godina. U posljednjem slučaju lišće i grančice se suše od periferije, listovi se uvijaju u ovom slučaju prema gore i otpadaju. Grane ostaju bez lista, a na presjeku grane vidi se smeđi prsten čemu je uzrok začepljenje provodnih snopova.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE